INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

irán

urán

atomfegyver

naü

Ebrahim Raiszi, a megválasztott iráni elnök első sajtótájékoztatójára érkezik Teheránban 2021. június 21-én. Raiszi bejelentette, hogy kormánya folytatni fogja az iráni atomalku felélesztését célzó többhatalmi egyeztetést.

Több atomfegyverre elegendő uránnal rendelkezik Irán

Infostart

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi szerint fel kell gyorsítani a diplomáciai folyamatokat annak megelőzésére, hogy az ország el is készítse ezeket a fegyvereket.

Az Európai Parlament egyik albizottsága előtt beszélt tervezett teheráni látogatásának megkezdése előtt arról a NAÜ vezetője, hogy Irán egyelőre még nem épített atomfegyvert, és a Nyugatnak meg kell kettőznie erőfeszítéseit, hogy megakadályozza ezt.

A több mint 90 százalékosra dúsított urán alkalmazható atomfegyver készítésére. Grossi szerint Iránnak 70 kilogramm 60 százalékos tisztaságúra dúsított uránja és 1000 kilogramm 20 százalékos tisztaságú uránja van – írja a CNN.

Grossi szerint az Iránnal 2015-ben aláírt aláírt közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) "nagyon rossz állapotban van", mindössze egy üres burok, nem is létezik diplomáciai tevékenység az akkori megállapodás felélesztésének érdekében.

"Semmilyen kötelezettséget nem követnek,

és az abban található összes korlátot többször is megsértettek" – mondta Grossi.

Tavaly a NAÜ arra kérte Iránt, hogy magyarázza meg, miért mutatták ki urán nyomát három olyan területen, amelyekről nem feltételezték, hogy nukleáris tevékenységre szolgálnak. Irán a NAÜ 27 kamerájának eltávolításával válaszolt.

A lépés miatt Grossi szerint ügynöksége több szempontból is "vak", többek között azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mennyi urán, berendezés és centrifuga van az országban.

Mohammad Eslami, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője szerint Teherán várja a NAÜ vezetőjének látogatását.

Az alku felélesztésére irányuló kísérletek az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fokozódásának idején lanyhultak. Az Európai Unió közvetített tárgyalásokat Washington és Teherán között, amelyek célja az atomalku újraindítása volt, de

a tárgyalások megrekedtek,

miután az iráni kormány további garanciákat követelt. A tárgyalásokat aztán teljesen leállították az iráni országos tüntetések, amelyek a 22 éves Mahsza Amini szeptemberi halálát követték: már hónapok óta nincs napirenden a téma Amerikában.

A Biden-kormányzat szankciókat is bevezetett Teheránnal szemben a tüntetőkkel szembeni kormányzati fellépés nyomán, melyekben több tüntetőt halálra ítéltek már.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018