eur:
394.08
usd:
369.08
bux:
65755.82
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Új vízerőművek jöhetnek a Dunára

Az elképzelések szerint az erőműveknek legkésőbb hat éven belül termelniük kellene.

Két új dunai vízerőmű építését tervezi Románia és Bulgária - írta szófiai kormányzati forrásokra és az Economedia.ro portálra hivatkozva a Magyar Nemzet. A szófiai kabinet által január 17-én közzétett dokumentum szerint a két erőművet a vaskapui energetikai egység mintájára közösen építené fel és használná a két balkáni ország.

Az egyik, 840 MW beépített kapacitású erőművet a folyam Turnu Severin és Nikopol közti szakaszán tervezik, a másik, nagyságrendileg hasonló kapacitású erőmű helyszíne a Calarasi és Szilisztra közötti folyamszakasz volna.

A működésbe helyezés határideje – maximum hat év – azonban annyira valószínűtlenül optimista, hogy a szakemberek szerint irreálisnak is tekinthető.

A Maszol.ro hírportál által megszólaltatott Borbély Károly, a vízerőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica felügyelőbizottsági tagja szerint „sok víz lefolyik még a Dunán, amíg két új vízerőművünk lesz rajta”. Két hasonló kaliberű beruházás megvalósítása ugyanis már csak a szigorú környezetvédelmi előírások miatt is roppant körülményes. A Hidroelectrica számára ugyanakkor már az is jelentős eredmény lenne, ha sikerülne felújítani és fejleszteni a már meglévő erőműveket.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×