eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja érkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára Prágában 2022. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A magyar bővítési EU-biztos elleni vizsgálatról szavaznak ma Brüsszelben

Az EP egyes képviselői szerint Várhelyi Olivér szándékosan csorbítja a jogállamisági reformok jelentőségét.

Független vizsgálatot tartanak szükségesnek Várhelyi Olivér hivatali tevékenységéről az Európai Parlament képviselői egy várhatóan szerdán szavazásra kerülő jelentésben.

Az EP külügyi bizottságában már zöld utat kapott szöveg megfogalmazása szerint „a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét. Ezért a képviselő-testület „sürgeti az EB-t, hogy kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a (…) biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos Szerződésekből eredő kötelezettségeit” – írja a Népszava.

Az indítványt megfogalmazó Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő a lapnak azt mondta, a parlament szeretne tisztán látni és megtudni, hogy a biztos tevékenysége megfelel-e az említett előírásoknak, vagyis mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembe vételével végzi-e a munkáját. Szerinte „sok újságcikk készült és sok pletyka kering” ugyanis arról, hogy Várhelyi Olivér igyekszik háttérbe szorítani a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó tagfelvételi követelményeket, amikor a csatlakozó országok teljesítményét értékeli.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×