eur:
390.93
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Védőmaszkot viselő utasok a pekingi Déli vasúti pályaudvaron 2022. december 31-én. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával, amellyel eddig elzárta az országot a külvilágtól. Január 8-tól ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak, néhány napja pedig eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását. Erre reagálva Olaszország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utastól. Kínában a járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok.
Nyitókép: WU HAO

Salát Gergely: ha Kína tüsszög egyet, az egész világ megfázik

Végigsöpört a koronavírus-járvány Kínán, miután Peking egy hónapja váratlanul jelentősen enyhítette korábbi korlátozó intézkedéseit. Ez hatással lesz a kínai gazdaság rövid távú teljesítményére is. A várható globális hatásokról a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Salát Gergely megfogalmazása szerint Kínában a következő hónapok arról fognak szólni, hogy a vírus végigmegy a teljes lakosságon. Mint monda, miután 10, de akár 100 milliók fognak megfertőződni, a gyárak sorban le fognak állni, a fogyasztás minimálisra fog csökkenni, a kínai holdújév ünnepi időszaka pedig a megszokottnál jóval visszafogottabb lesz. Ezek miatt a beszerzési menedzserek, és nyilván az elemzők is azt valószínűsítik, hogy Kína következő néhány hónapja meglehetősen nehéz lesz.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a világ egyik legglobalizáltabb gazdaságáról van szó, „ha Kína tüsszög egyet, akkor a világ többi része megfázik”, ami Európára is igaz.

Meglátása szerint

elsősorban a termelési láncok felborulása okozhat nálunk gondot,

tekintve, hogy lényegében már nincs olyan termék a világon, amiben ne lenne kínai alkatrész. És ha egy alkatrészgyártó üzem munkásai lebetegednek és két hétig nem tudnak dolgozni, akkor az ott termelt termék ellátása az egész világon felborul – magyarázta Salát Gergely, aki szerint ezért biztos, hogy időnként áruhiánnyal kell majd számolni, vagy pótlás esetén áremelkedéssel.

„A következő negyedévben a világ három legnagyobb gazdasága – az Egyesült Államok, az EU és Kína – is komoly gondokkal fog küzdeni, valószínűleg recesszióba is fognak hajlani, ami senkinek nem jó” – fogalmazott a szakértő. Megjegyezte: azt szétszálazni, hogy a nagy gazdaságok egyes problémái milyen hatással lesznek a többi gazdaságra, az meglehetősen nehéz feladat, de az biztos, hogy nehéz idők elé nézünk.

Végül arra is kitért, hogy miután Magyarország gazdasága nagyban kitett, minden változás hamar begyűrűzik, így a pozitív változások is megjelennek. Hamisnak tartja tehát azt a képet, miszerint minden, ami rossz, az Magyarországnak is rossz, ami viszont jó, az nem biztos, hogy nekünk jó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×