eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Egy omikron szupervariáns miatt szegeződnek a szemek az USA-ra

A koronavírus új, úgynevezett “szupervariánsa” terjed az Egyesült Államokban, miközben több ország – köztük Nagy-Britannia – is korlátozza a Kínából érkező utasok belépését.

Az Amerikai Járványügyi Központ becslése az, hogy az XBB15 kódnevű, omikron „szupervariáns” felelős a szilveszter előtti hét amerikai koronavírus-fertőzéseinek 40 százalékáért. Az előző héten az új vírustörzs még csak 20 százalékkal „vette ki részét” a fertőzésekből.

Szakértők megjegyzik, hogy még nem tudnak eleget a törzsről. Egy részük azonban attól tart, hogy eredményesen játssza ki a védőoltások vagy korábbi fertőzések nyomán megjelent antitesteket.

„Az XBB15 jobban terjedhet, mint más variánsok, de azt nem tudjuk, hogy súlyosabb betegséget okoz-e... szorosan figyelemmel követjük, hogy lássuk, hogyan szállnak szembe vele vakcináink és kezeléseink” – közölte a befolyásos amerikai járványügyi központ (CDC).

Az Egészségügyi Világszervezet az újévben – három évvel a világjárvány elismerése után – készült deklarálni, hogy véget ért a koronavírus-pandémia. Legalábbis december közepén még ebben reménykedett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A szervezet főtitkára akkor megjegyezte: az emberiség 2 ezer milliárd dollárt költ háborúkra és elmondta, hogy nagybátyját a sajtóesemény előtt ölték meg az eritreai csapatok a forrongó, etiópiai Tigray-régióban. A Covidról szólva viszont hozzátette: egy évvel ezelőtt heti 50 ezer ember halt meg a fertőzés nyomán, míg december közepén kevesebb, mint 10 ezer.

Most, hogy a példátlan tiltakozások után Kína feloldotta az utóbbi évek legdrákóibb karanténszabályait, felmerült, hogy újabb hullám jöhet.

Eric Feigl-Ding amerikai járványügyi szakértő a Twitteren nem épp udvariasan azt írta, hogy az Amerikai Járványügyi Központ „királyi baklövést” követett el, mert „nem jelezte előre”, hogy megugranak a szupervariáns-fertőzések.

„A kórházba kerültek száma már a tavaly téli őrült omikron-szintet súrolja” – írta. Szerinte az adatok ráadásul hiányosak és így rosszabb is lehet a valós helyzet.

„Nem kongatjuk eléggé a vészharangot a hullám miatt” – tette hozzá, azt állítva, hogy az amerikai szennyvíz-mintákban magasabb a SARS-CoV-2 vírus aránya, mint 2020 tavaszán.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×