eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Shot of a doctor using cotton swab while doing coronavirus PCR test at the hospital. Doctor laboratory assistant takes swab from nose of sick patient. Unrecognizable doctor with protective glove taking coronavirus sample from female patients nose.
Nyitókép: VioletaStoimenova/Getty Images

Európa nagyon megijedt a koronavírusos kínaiaktól

Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának gyors kínai növekedése miatt.

Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírustesztet kell végeztetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.

Franciaország két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszthez köti a Kínából közvetlen járattal, illetve átszállással érkező utasok számára a belépést - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A Kínából érkező légijáratokon a maszk viselése is kötelező lesz. A rendelkezés életbe lépésének időpontját nem közölték.

A brit kormány is kötelező negatív tesztet ír elő indulás előtt a Kínából érkezők számára.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkezőre. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra érvényes, illetve az amerikai állampolgárokra is. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírusteszt.

Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be, és korlátozzák a négy legnagyobb japáni repülőtérre Kínából érkező gépek forgalmát.

Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csütörtökön még indokolatlannak nevezte a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetését. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította a tagállamokat: vizsgálják felül a hazai intézkedéseket, és szükség esetén szigorítsák ezeket.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter Berlinben pénteken kijelentette, hogy nincs szükség kötelező tesztelésre, de készülnek a különböző variánsok figyelésére az európai repülőtereken. A miniszter egységes európai intézkedéseket szorgalmazott.

Az izraeli egészségügyi minisztérium is bejelentette pénteken, hogy kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára. Kötelezik a külföldi légitársaságokat, hogy csak negatív koronavírusteszttel rendelkező külföldi utasokat vegyenek fel Kínából induló járataikra.

Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni.

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este "alaptalannak" és "hátrányosan megkülönböztetőnek" nevezte ezeket, megjegyezve, hogy "a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása" és "a kínai rendszer elleni támadás".

Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírusteszt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtök este "érthetőnek" nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás.

A főigazgató szerint több információra van szükség ahhoz, hogy pontosan fel lehessen mérni a fertőzés kínai terjedését, mielőtt a szervezet állást foglal a beutazás esetére elrendelt tesztek kérdésében.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×