eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Az orosz könyves sikerlisták élére került George Orwell 1984-e

A disztópikus regényben a hatalom megfosztja polgárait szabadságuktól, hogy az értelmetlen háborúk támogatását fenntartsák.

A regény a LitRes orosz online könyvkereskedő platformján a 2022-es év legnépszerűbb szépirodalmi letöltése, és a második legnépszerűbb letöltés bármely kategóriában - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

Az angol szerző regénye 1949-ben jelent meg, tehát a németek legyőzését követően. A hidegháború épp csak elkezdődött, a könyvet pedig betiltották az akkori Szovjetunióban, ez a státusza egészen 1988-ig nem is változott - írja a Sky News.

"Pedig" szovjet minta alapján született a regény

Orwell annak idején maga mondta el, hogy a sztálini diktatúrát használta a Nagy Testvér világának modelljeként. A regényben a gondolatrendőrség duplagondolásra kényszeríti a megfélemlített polgárokat, hogy elhiggyék:

"a háború béke, a szabadság rabszolgaság".

Sokan látnak ugyanakkor párhuzamot a regény és Vlagyimir Putyin Oroszországa között is: Putyin "eltörölte az ellenzéket" és a kritikus médiát is két évtizede tartó hatalma alatt, Sztálin emlékét pedig rehabilitálta. Az ukrajnai háború kezdete óta törvénybe ütközik arról bármilyen, a hivatalos állami kommunikációval ellentétes információt terjeszteni, még a háború szó használata sem megengedettt - különleges katonai műveletként utal a Kreml a harcokra.

Ilyen ma az orosz közélet

Moszkva továbbra is tagadja, hogy Oroszország rossz szándékkal közelített volna Ukrajnához. Szerinte nem támadták meg az országot, és nem is csatoltak el abból területeket.

A múlt héten Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték a hadseregről szóló "hamis információk" terjesztésének vádjával

- nyugati újságírók által feltárt bizonyítékokat vitatott meg a Bucsában elkövetett orosz atrocitásokról, amelyeket Oroszország szerint kitaláltak.

A múlt hónapban a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem történt támadás polgári célpontok ellen, annak ellenére, hogy az ukrán erőművek bombázása folyamatos, ami miatt milliók maradtak fűtés és világítás nélkül a tél mélyén.

Az orosz fordító más párhuzamot lát

Az 1984 új kiadásának orosz fordítója azonban máshol látja a párhuzamokat Orwell regényével.

"Orwell legrosszabb rémálmaiban sem álmodhatta, hogy a "liberális totalitarizmus" vagy "totalitárius liberalizmus" korszaka jön el Nyugaton, és hogy az emberek - különálló, meglehetősen elszigetelt egyének - úgy viselkednek majd, mint egy dühöngő csorda" - mondta májusban Darja Celovalnyikova.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×