eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Hosszú évekre börtönbe zárják, aki "mást" mond a bucsai vérengzésről

A hadsereggel kapcsolatos hamis információk terjesztése miatt nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust.

Jasint azért állították bíróság elé, mert egy áprilisi YouTube-videóban a bucsai mészárlásról szóló nyugati bizonyítékokat taglalta, megkérdőjelezve Moszkva hivatalos verzióját. A Kreml légből kapottnak nevezte a vérengzésről szóló vádakat, amelyek célja szerinte az Oroszországgal szembeni hangulatkeltés.

Az ukrajnai háborút követően Oroszország új törvényt fogadott el, amely alapján akár tizenöt év börtönnel is büntethető az, aki hamis információkat terjeszt a hadseregről. Az értelmezésnek nagy teret hagyó jogszabály a Kreml bírálói szerint az egyet nem értés elfojtásának eszköze.

Jasin a bíróság előtti utolsó felszólalásában Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézte szavait. A politikus az elnököt tette felelőssé a mészárlásért, és felszólította őt, hogy

"vessen véget ennek az őrületnek".

"Ennek a szörnyű háborúnak a következményeit tekintve valószínűleg ön is rájött, milyen súlyos hibát követett el február 24-én" - mondta. "Hadseregünket nem köszöntik virágokkal. Megszállóknak neveznek minket. Az ön neve pedig összefonódott a halállal és a pusztítással" - tette hozzá.

Megjegyezte: az ukránok valószínűleg sohasem fognak megbocsátani az oroszoknak.

A konfliktus kezdete óta Oroszország csírájában fojtja el az egyet nem értés minden formáját, és az ellenzék legnevesebb alakjai börtönben ülnek, vagy elhagyták az országot.

A 39 éves Jasin - aki

a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcovhoz és a bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz is közel áll

- kitartásra buzdította híveit.

"Kérlek, ne keseredjetek el, és ne feledjétek, hogy ez a mi országunk. Érdemes harcolni érte. Legyetek merészek, ne hagyjátok, hogy a gonosz teret nyerjen, és álljatok ellen" - hangsúlyozta.

Jasint júniusban tartóztatták le. Pere november végén kezdődött, és csak egy a sok közül, amelyet az ukrajnai háború bírálói ellen indítottak Oroszországban.

Júliusban az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztése miatt hét év börtönbüntetésre ítélték Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×