eur:
370.15
usd:
344.93
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Koronavírus-járvány: lépett a G20

A G20-as országcsoport járványalapjának elindítását jelentette be vasárnap és további pénzügyi támogatásra buzdított az országcsoport jövő héten kezdődő csúcstalálkozójának otthont adó Indonézia elnöke.

Videóüzenetében Joko Widodo leszögezte: az eddig befolyt összeget, 1,4 milliárd dollárt a jövőbeni világjárványokra való felkészülésre fordítják, ám az még mindig nem elégséges, több támogatásra van szükség.

Az alap alacsony és közepes jövedelmű országoknak nyújt segítséget a többi között az ellenőrzés, kutatások és oltóanyaghozzáférésben.

Az adományozók között Indonézia, az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint több szervezet, köztük a Bill és Melinda Gates Alapítvány szerepel.

Sri Mulyani indonéziai pénzügyminiszter azt mondta, az alapba várhatóan Szaúd-Arábia és Franciaország is befizet majd, számokról azonban nem beszélt.

Az alapot azért hívták életre, mert a fejlett országokat a koronavírus-járvány kitörése nyomán több bírálat érte, hogy saját maguk számára igyekeznek begyűjteni a járványvédekezés eszközeit, például az oltóanyagokat.

A Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a járványok elleni felkészülésre fordítandó éves támogatásokból még mindig körülbelül 10,5 milliárd dollár hiányzik.

(A nyitókép illusztráció: Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején.)

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×