eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Müller Cecília országos tisztifőorvos beszédet mond az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új budapesti székházának avatóünnepsége után, a hatóság fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett konferencián 2022. november 7-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Müller Cecília: változott az influenza egyik vírusa és jönnek az új koronavírus-variánsok

Szezonális lett a koronavírus, télen így biztosan több megbetegedés lesz - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett idén az influenzajárvány is a megszokottnál jóval komolyabb lehet.

Sokféle csoport és tudományos műhely dolgozik azon, hogy egyfajta előrejelzést mondjon arra vaonatkozóan, hogy mit várhatunk a jövőben a koronavírus-járványban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi hatóságnak is 20 munkacsoportja próbálja modellezni a várható folyamatokat, azonban olyan tökéletes modell, ami pontosan megmutatná, mivel nézünk szembe, nincsen - mondta az InfoRádióban Müller Cecília.

"A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint - és én is így vélem - ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni.".

Az országos tisztifőorvos arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, és látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött, tehát magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

"A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is."

Müller Cecília elmondta: mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

Most regisztráció nélkül és azzal is fel lehet venni az oltást. Utóbbi egyszerűbb, emlékeztetett a szakember, hiszen gyorsabb az egész oltási folyamat, péntekenként azonban továbbra is regisztráció nélkül is kérhető oltás.

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikronvariánsok miatt az országos tisztifőorvos nem annyira aggódik.

"Egy picit nagyobb bennünk most már a félelem, hiszen 2-2,5 nagyon nehéz évben vagyunk túl. De az amerikai elnök fő járványtanácsadója, Anthony Fauci említette, hogy ezek a variánsok az omikron alvariánsai, és

ez tulajdonképpen bizakodásra ad okot.

A sajtóhírekkel ellentétben ezek a variánsok - a BQ1, illetve a B275-ös és még említhetnék néhányat - egyenlőre nem aggodalomra okot adó variánsok a WHO szerint, de persze a szervezet óvatosságra int és járványügyi, virológiai szempontból is figyelemmel kíséri."

Háziorvosok, gyermekháziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília elmondta: az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy

az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban.

"Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben. Tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenza megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltakozást javaslom a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot."

Jó tudni, hogy idén nem térítésmentes az influenza elleni oltás, csak a rizikócsoportok számára biztosítja a kormány ezt a kedvezményt. (Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az az oltóanyagot orvosi rendelvényre, a gyógyszertárakban veheti meg.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×