eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szívre mentek, megvizsgálták a két sztárvakcina kockázatát

Az mRNS-oltások kapcsán megfigyelt szívizom- és szívburokgyulladások kapcsán készült értékelés, mely szerint alapvetően mindkét gyártó oltását biztonságos beadatni.

Tény ugyanakkor, hogy a Moderna vakcinájából a második adag beadatását követően kétszer-háromszor annyi esetben alakultak ki a fenti állapotok, mint a Pfizer oltásánál.

Mindkét vakcinára igaz ugyanakkor, hogy nagyon ritkán alakul ki a beoltottaknál szívizom- vagy szívburokgyulladás - írja a News Medical.

Mindkét oltás mellékhatásaira figyeltek

A kutatás szerint a legnagyobb kockázat a 40 év alatti férfiak esetében áll fenn, ami a szerzők szerint arra mutathat rá, hogy egyes csoportok számára hasznosabb lehet, ha másféle oltást vesznek fel.

A kutatást Kanadában végezték, ahol a Pfizer vakcinájából 52 millió, míg a Modernáéból 22 millió adagot adtak be. A klinikai kísérletek bebizonyították, hogy

az oltások alapvetően biztonságosak

és az általuk okozott, enyhe mellékhatások hamar elmúlnak. Megfigyeltek ugyanakkor a későbbiekben olyan ritkán előforduló, ugyanakkor súlyos mellékhatást is, amely mind a két oltás kapcsán kialakult egyesek szervezetében.

Modernával egyértelműen gyakoribb ez az állapot

A kanadai kutatás az első, amely összehasonlította a Pfizer és a Moderna vakcinája kapcsán kialakuló szívizom- és szívburokgyulladások gyakoriságát: a kutatásba bevont 18 év feletti kanadaiak mind két adagot kaptak a két oltás valamelyikéből. Azokat kizárták a kutatásból, akiknél már korábban is előfordult ez a betegség.

Az elemzett esetekben 2,2 millió második adag Pfizer-oltást és 870 ezer második adag Moderna-oltást adtak be. A második adag felvételét követő 21 napban a 59 szívizomgyulladásos esetet találtak (21 Pfizer és 31 Moderna), valamint 41 szívburokgyulladásos esetet (20 Pfizer, 20 Moderna).

A kutatók az egymillió adagra vetített arányokat is megvizsgálták,

a Moderna esetében 35,6, a Pfizer esetében pedig 12,6 esetet regisztráltak egymillió adagra vetítve

- ez majdnem háromszoros arány a Moderna esetében. Összehasonlításképpen, a szívizomgyulladás aránya az általános népességben 2018-ban milliónként 2,01 fő volt a 40 év alattiaknál és milliónként 2,2 fő a 40 év felettieknél.

A legfiatalabb férfiaknál a legrizikósabb

A szívizom- és szívburokgyulladás aránya a Moderna vakcinával magasabb volt mind a 18 és 39 év közötti férfiaknál, mind a nőknél, a legmagasabb arányt a 18-29 éves férfiaknál mérték a Moderna második adagját követően.

A kutatás megfigyelésen alapult, és mivel a kórházban kezelt eseteket vette figyelembe,

néhány enyhébb megbetegedés kikerülhetett annak látóköréből.

A kutatók szerint eredményeik segíthetnek abban, hogy jobb döntések születhessenek az egyének oltásainak megválasztásában, latba vetve a Moderna oltásának magasabb hatékonyságát, valamint a szívizom- és szívburokgyulladás előfordulásának nagyobb gyakoriságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×