eur:
395.17
usd:
372.16
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Olaf Scholz német kancellárt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Bauer Bence: lefulladóban az unió motorja

A nézeteltérés egyértelmű jele volt, hogy bár Emmanuel Macron francia elnök azt javasolta, közösen menjenek, Olaf Scholz német kancellár csak egyedül utazott Kínába. A két ország közti konfliktus hatással lehet az uniós politikára – mondta a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

A kínai látogatás csak a jéghegy csúcsa, már korábban volt arra utaló jel, hogy a német–francia viszony bizonyos ponton kicsit megfáradni látszik, nézeteltérések mutatkoznak meg – mondta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Több jel is egyértelművé tette, hogy gondok lehetnek: az eredetileg október 26-ra tervezett közös kormányülést januárra halasztották. Olaf Scholz kancellársága alatt még nem volt közös kormányülés, így a német kancellár egyedül utazott Párizsba Emmanuel Macronhoz.

A szakértő szerint a két nemzet három fajsúlyos kérdés tekintetében van különböző állásponton:

  • energiapolitika, atomenergia
  • védelempolitika
  • a 200 milliárdos német mentőcsomag kérdésében

A francia fél további egyeztetések szükségességére hivatkozott, amikor a közös kormányülést lemondták. Bauer Bence szerint

ez egyértelműen azt jelenti, hogy konfliktus van.

A védelempolitika az ukrán háborúval kapcsolatos lépéseket jelenti: Németország százmilliárd eurós különvagyont hozna létre a Bundeswehr modernizációjára, ám az eddigi közös fejlesztésű német–francia projektek háttérbe szorultak, és a németek amerikai beszerzésekre koncentrálnak. Ez a franciáknak nagyon nem tetszik, és ezzel a lépéssel Európa stratégiai védelemképessége is megkérdőjeleződik.

Az uniós politikában ez a nézeteltérés további problémákat vethet fel. Bauer Bence elmondta: hatvan éve született az Élysée-szerződés, amikor Franciaország és Németország kibékült, és sokáig ezt a párost az Európa Unió "motorjaként" nevezték. Azóta többszereplős lett az unió politikája, olyan szereplők léptek a pályára, mint Lengyelország.

"Régebben, egy kisebb Európai Unióban a német–francia tandemben minden eldőlt. Ez a tételmondat talán ma már annyira nem érvényes" – jegyezte meg a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×