eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Olaf Scholz német kancellárt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Bauer Bence: lefulladóban az unió motorja

A nézeteltérés egyértelmű jele volt, hogy bár Emmanuel Macron francia elnök azt javasolta, közösen menjenek, Olaf Scholz német kancellár csak egyedül utazott Kínába. A két ország közti konfliktus hatással lehet az uniós politikára – mondta a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

A kínai látogatás csak a jéghegy csúcsa, már korábban volt arra utaló jel, hogy a német–francia viszony bizonyos ponton kicsit megfáradni látszik, nézeteltérések mutatkoznak meg – mondta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Több jel is egyértelművé tette, hogy gondok lehetnek: az eredetileg október 26-ra tervezett közös kormányülést januárra halasztották. Olaf Scholz kancellársága alatt még nem volt közös kormányülés, így a német kancellár egyedül utazott Párizsba Emmanuel Macronhoz.

A szakértő szerint a két nemzet három fajsúlyos kérdés tekintetében van különböző állásponton:

  • energiapolitika, atomenergia
  • védelempolitika
  • a 200 milliárdos német mentőcsomag kérdésében

A francia fél további egyeztetések szükségességére hivatkozott, amikor a közös kormányülést lemondták. Bauer Bence szerint

ez egyértelműen azt jelenti, hogy konfliktus van.

A védelempolitika az ukrán háborúval kapcsolatos lépéseket jelenti: Németország százmilliárd eurós különvagyont hozna létre a Bundeswehr modernizációjára, ám az eddigi közös fejlesztésű német–francia projektek háttérbe szorultak, és a németek amerikai beszerzésekre koncentrálnak. Ez a franciáknak nagyon nem tetszik, és ezzel a lépéssel Európa stratégiai védelemképessége is megkérdőjeleződik.

Az uniós politikában ez a nézeteltérés további problémákat vethet fel. Bauer Bence elmondta: hatvan éve született az Élysée-szerződés, amikor Franciaország és Németország kibékült, és sokáig ezt a párost az Európa Unió "motorjaként" nevezték. Azóta többszereplős lett az unió politikája, olyan szereplők léptek a pályára, mint Lengyelország.

"Régebben, egy kisebb Európai Unióban a német–francia tandemben minden eldőlt. Ez a tételmondat talán ma már annyira nem érvényes" – jegyezte meg a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×