INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

ukrajna

ukrajnai háború

államosítás

Az Ukrán Állami Katasztrófa-elhárító Szolgálat által közreadott képen egy bevásárlóközpont tüzét oltják tűzoltók az ukrajnai Kremencsukot érő orosz rakétatámadás után, 2022. június 27-én.

Haditanácsi döntés született öt ukrán óriáscég államosításáról

Infostart

Öt stratégiai jelentőségű vállalatot államosítottak Ukrajnában, az ukrán védelmi minisztérium felügyelete alá helyezték őket - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Az Ukrnafta, az Ukrtatnafta, a Motor Szics, az AvtoKrAZ és a Zaporizstranszformator vállalatokról van szó. Kifejtette, hogy az öt cég elidegenítése a haditanács november 6-i ülésén született határozat alapján és katonai szükségből történt.

"A lefoglalt eszközök katonai vagyonstátust kaptak, kezelésük az ukrán védelmi minisztériumhoz került" - mondta Danyilov. Hozzátette, hogy

a hadiállapot lejárta után ezek a vagyontárgyak visszaadhatók tulajdonosaiknak,

költségük megtéríthető.

Denisz Smihal miniszterelnök hétfői kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az öt stratégiai vállalat a hét minden napján 24 órában dolgozik majd, hogy kielégítse az állam védelmi szükségleteit.

Az öt cég

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az Ukrnafta Ukrajna legnagyobb olajtermelő vállalata, amelyben Ihor Kolomojszkij üzletember eddig a részvények mintegy 42 százalékát birtokolta. Az Ukrnaftának a Naftohaz állami gázvállalat volt a többségi tulajdonosa 50 százalék és egy részvénnyel, a többi részvény kisbefektetők kezében volt.

Az Ukrtatnafta vállalat legfontosabb eszköze a kremencsuki olajfinomító, amelyet májusban orosz rakétatámadások tettek működésképtelenné. Részvényeinek mintegy hatvan százalékát Kolomojszkij és Hennagyij Boholjubov birtokolta, a többit a Naftohaz.

A Motor Szics a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata, központja Zaporizzsjában található. Egészen a közelmúltig a Motor Szics tulajdonosa Vjacseszlav Bohuszlajev volt, aki 2017-ben eladta a cég 56 százalékos részesedését a kínai Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment vállalatnak. A jogsértések, különösen a monopóliumellenes jogszabályok megsértése miatt a Motor Szics részvényeivel folytatott tranzakciókat blokkolták, majd Bohuszlajevet idén október végén letartóztatták hazaárulás gyanújával.

Az AvtoKrAZ cég a szökésben lévő Kosztyantin Zsevaho oligarcha pénzügyi és hitelcsoportjának része. A cég nehézgépjárművek gyártásával foglalkozik.

A Zaporizstransformator egy csődbe ment, transzformátor- és reaktorberendezéseket gyártó vállalkozás. Tulajdonosa Kosztyantin Hrihorisin volt - írta a hírportál.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófa-elhárító Szolgálat
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018