eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája, miután két konzervnyi paradicsomlevessel öntötték le Vincent Van Gogh holland művész Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában 2022. október 14-én. A két nő a rongálás után a falhoz ragasztotta tenyerét, amíg őrizetbe vették őket.
Nyitókép: MTI/EPA/Just Stop Oil

Rómában újból támadtak a mérges zöldek

Ezúttal megint Vincent van Gogh egyik alkotása volt az áldozat.

Klímaaktivisták borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh Rómában kiállított, "A Vető" című festményét, majd az éghajlatváltozás ellen tiltakozva a falhoz ragasztották magukat.

Az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport három tagja a római Palazzo Bonaparte épületében kiállított festmény leöntése után a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók ellen felszólító szlogeneket kiabált.

Az aktivistacsoport a legújabb fellépését követően nyilatkozatban úgy fogalmazott: a szóban forgó ügyeknek, amelyek ellen tiltakoznak, "a hírcsatornák és a politikai napirendek legelején lenne a helyük, ehelyett csak az ehhez hasonló, +botránykeltő+ tevékenységekkel kapcsolatban kerülnek szóba".

Az ezúttal célponttá vált mű témája egybecseng a csoport állásfoglalásával, miszerint kérdésesnek tartják, hogy egy olyan jövőben is fennmarad a művészet védelme, "ahol nehezünkre esik mindenki számára elegendő ételt biztosítani". Felhívják a figyelmet továbbá arra a nagy kárra, amelyet az idei rendellenes hőség és aszály okozott az olasz mezőgazdaságnak.

Hozzátették: "az élet és a művészet iránti szeretetből cselekszünk".

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter határozottan elítélte az aktivisták tevékenységét. "A kultúrát, amely identitásunk kulcsfontosságú részét képezi, védeni és óvni kell, nem pedig holmi megafonként használni az újabb tiltakozásokhoz" - fogalmazott a miniszter.

A környezetvédő csoport mintegy két héttel ezelőtt hasonló támadást intézett Claude Monet-nak a németországi Potsdam múzeumában kiállított, Szénaboglyák című festménye ellen, azt burgonyapürével öntötték le.

A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévő van Gogh-festményt üveg védte, így nem keletkezett rajta kár - ellentétben a festőnek a londoni Nemzeti Galériában őrzött, Napraforgók című művével, amelyet nemrég paradicsomlevessel öntöttek le, kisebb sérülést ejtve rajta.

(Címképünkön az a két klímaaktivista látható, akik paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh "Napraforgók" című festményét a londoni Nemzeti Galériában 2022. október 14-én.)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×