eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Goyához ragasztották magukat klímaaktivisták a Pradóban

Most nem volt leves, se krumplipűré, csak ragasztó.

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: +1,5 Celsius-fok.

A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként.

"A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk" - írta a szervezet a Twitteren.

A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették.

A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek.

A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. "Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. (...) Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak" - írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően - amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak -, az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

Az elmúlt napokban több hasonló akció történt Európa múzeumaiban. Van Gogh Napraforgók című művét paradicsomlevessel öntöttek le a londoni Nemzeti Galériában, A Vető című képét pedig Potsdamban zöldborsólevessel vették célba. Claude Monet Szénaboglyák című festményére pedig krumplipürével támadtak Potsdamban. Ezeket az akciókat az Utolsó generáció nevű környezetvédő csoport követte el.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×