eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Új kormánya van Olaszországnak

Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányával együtt szombaton letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale elnöki palotában.

Az új kormány a jövő héten kér bizalmat a parlamentben, bár ez csak formaság, tekintve, hogy a választásokat fölényesen nyerte a Georgia Meloni vezette jobboldali koalíció.

Ursula von der Leyen az ünnepélyes esemény alkalmából üdvözletét küldte az új olasz miniszterelnöknek.

"Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki (Olaszországban) az első nő ebben a tisztségben" - írta az Európai Bizottság elnöke a Twitter mikroblog portálon. "Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. (...) Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni" - tette hozzá.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte Melonit Twitter-üzenetében, amelyben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy "Európának szüksége van Olaszországra".

Meloni pártja, az Olasz Testvérek (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×