eur:
392.15
usd:
360.27
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Emmanuel Macron/Twitter

Egy szállodában látogatta meg Emmanuel Macron Giorgia Melonit

A új olasz jobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni első nemzetközi találkozóját a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal tartotta vasárnap este.

A római kormányhivatal közleménye szerint a több mint egyórás találkozón az összes aktuális európai kérdést érintették: „gyors és közös válaszadás szükségességét a dráguló energiaárakkal szemben, szó volt az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a nehéz gazdasági helyzetről, a migrációs áramlat kezeléséről” – írták.

A közlemény hangsúlyozta a felek szándékát, miszerint együttműködésben kívánnak dolgozni a nagy kihívásokkal szemben az európai színtéren, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával.

Emmanuel Macron az AGI olasz hírügynökségnek „informális, de jelentős” találkozóról beszélt. Téma volt az „Olaszország és Franciaország közötti, valamint az Európai Unióval való kapcsolat” – hangoztatta a francia elnök. Twitter-fiókján azt írta, hogy a Párizsnak tovább kell folytatnia a Rómával megkezdett munkát, mivel „európaiak vagyunk, egymással határos országok, és a népeink közötti barátság miatt is”.

A francia elnök arra az együttműködésre utalt, amelyet a tavaly novemberben aláírt kétoldalú megállapodás fektetett le. A politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatokat megerősítő államközi szerződést Emmanuel Macron Mario Draghival írta alá, akivel szorosan együttműködött. Mikroblogján a francia elnök külön köszönetet mondott Draghinak, „Grazie Mario”-bejegyzéssel.

Emmanuel Macron a Szent Egyed katolikus közösség rendezte nemzetközi béketalálkozóra érkezett az olasz fővárosba. A találkozó egy szálloda tetőteraszán zajlott Giorgia Melonival, aki kormánya szombati eskütétele után vasárnap vette át a stafétát Mario Draghi volt kormányfőtől. Macron a pápával is találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×