eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor
Vlagyimir Putyin orosz elnök fiatal vállalkozókkal és start-up alapítókkal találkozik a moszkvai VDNH kiállítási központ területén lévő Technograd innovációs és oktatási komplexumban 2022. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Külföldön, fedésben dolgozó ukrán hírszerzők adatait közölték orosz hackerek

Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Lukasenka a találkozó nyilvános részén azt hangoztatta, hogy Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval.

"Közös Oroszországéval, amelynek mindene megvan, amire csak szükségük van. Nekik meg olyanjuk van, amit mi is megvásárolhatunk tőlük: technológiájuk van, meg egyéb dolgaik. Mi kell még nekik? Csak felelős döntéseket kell hozniuk" - hangsúlyozta a fehérorosz elnök.

"És tisztelettel kell viszonyulniuk hozzánk" - mondta Putyin.

Lukasenka egyebek között hangot adott véleményének, hogy azok az oroszok, akik külföldre távoztak az oroszországi részleges mozgósítás miatt, haza fognak térni. Úgy vélekedett, hogy a 25 millió mobilizálható ember közül csak 30-50 ezer ember utazott el, olyanok akik egyébként sem lennének "a mi embereink".

"Hadd fussanak! És visszajönnek" - mondta Lukasenka, azt állítva, hogy - a Nyugat által megkérdőjelezett hitelességű és érvénytelennek tartott - 2020-as fehérorosz elnökválasztást követően több ezer olyan ember hagyta el az Fehéroroszországot, aki most "visszakéredzkedik".

Arról is beszélt, hogy Oroszország és Fehéroroszország új gazdasági partnerekre lelt, miután a Nyugat szankciókat vezetett be ellene. Kifejezte meggyőződését, hogy a nyugati országok végül meg fogják vásárolni az orosz és a fehérorosz műtrágyát.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán tüzérség 25 lövedéket lőtt ki a zaporizzsjai atomerőmű tőszomszédságában lévő Volna üdülőtelepre a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol és Marhanec településről. Az orosz tüzérség a tábornok szerint a támadást elfojtotta, sugárzási helyzete normális.

Több szakadár és orosz ellenőrzés alatt lévő településről jeleztek a helyi hatóságok tüzérségi támadást. Ennek ellenére a szakadár Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint a megszállt Herszon megyében és Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közelebb fekvő területein

negyedik napja folytatódott az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás.

A RaHDIt orosz hackercsoport hétfőn az Ukrán Külső Hírszerző Szolgálat több mint másfél ezer munkatársának adatait osztotta meg az interneten. Az információt a RIA Novosztyi hírügynökségnek az egyik orosz bűnüldöző szervnél megerősítették.

A listán kéttucatnyi országban - egyebek között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországon és Magyarországon - lévő ukrán nagykövetségen fedésben működő hírszerzési emberek adatai szerepelnek, de nyilvánosságra kerültek az ENSZ, az EU és a NATO mellett működő hírszerzők, valamint több mint 40 ukrán hírszerzési egység adatai.

A RaHDIt júniusban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 700 alkalmazottjának adatait tette közzé, július elején pedig az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségével kapcsolatban álló személyek adatait. A háború elején a csoport egyszerre mind a 755 ukrán kormányzati weboldalt feltörte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×