eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Vlagyimir Putyin orosz elnök telekonferencia keretében tartott tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. augusztus 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Birkin

Tálas Péter a Putyin-bejelentés után: "lehetőség lesz nukleáris fegyverek bevetésére"

Moszkva érdeke az, hogy a "látszatnépszavazással" oroszosított területeket már sajátjukként védhessék Ukrajnával és a nyugattal szemben, nem is akármilyen eszközökkel. A háború hosszú lesz – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Mint az Infostart is hírül adta, Vlagyimir Putyin orosz elnök közép-európai idő szerint péntek reggel bejelentette, hogy elrendelte a fegyveres erők részleges mozgósítását, a tartalékosok behívását.

Hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Oroszország kész a lehető leghamarabb véget vetni az ukrajnai konfliktusnak, arról Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője úgy vélekedett, ez "egy szokásos kommunikációs üzenet".

"Nem hiszem, hogy itt bármelyik fél béketárgyalásokat vagy akár fegyverszünetet helyezzen kilátásba, egész egyszerűen

senki sem érte el a minimumcélját."

Hogy mi lehet ebben a pillanatban a minimumcél, arról azt mondta, orosz részről a Donbasz elfoglalása vagy legalábbis a két "szakadár" megye megszerzése, onnantól van egy legitim "kilépési pont". Amíg ez nincs meg, "addig nem hinném, hogy haza tud menni úgy az orosz haderő, hogy befejezte a háborút" – tette hozzá.

Közben az oroszok népszavazásra készülnek Donyeckben és Luhanszkban, de mint Tálas Péter tisztázta, Herszonban és Zaporizzsjéban is lesz "látszatnépszavazás" a területi hovatartozásról.

"Döntően az orosz szándék az, hogy valami módon eszkalálják a helyzetet abban, hogy több katonát tudjanak szerezni. Ha népszavazás lesz, előbb-utóbb Oroszországhoz csatolják ezeket a területeket, és akkor előbb-utóbb sorkatonákat is bevetnek itt, akiket egyébként tilos lenne külföldre vezényelni. Innentől kezdve már orosz területről lesz szó, és az orosz területek védelmére el lehet rendelni a mozgósítást. Végül lehet hivatkozni arra, hogy

orosz területeket érő hagyományos támadás esetén lehetőség van nukleáris fegyver bevetésére,

hiszen a stratégiai dokumentumok ezt lehetővé teszik" – sorolta Tálas Péter.

A háromnapos látszatnépszavazás szerinte tehát erre irányul. Oroszország ezzel a lépéssel most már a nyugat békepárti felének üzen, "akik valószínűleg hosszasan fogják ecsetelni azt, hogy milyen következményei lehetnek egy nukleáris háborúnak".

Azonban a (részleges) mozgósítás Tálas Péter szerint "nem holnap" fog elkezdődni.

"Kétszer van behívás, október 1-jén és márciusban. 130 ezer fiatalt hívnak be tavasszal és ősszel is. Annyit lehet még tudni, hogy kiképzés nélkül nem lehet őket bevetni, tehát itt hónapokat csúszik még a az indulás" – folytatta.

Hogy a háború gyors vagy lassú vége-e a valószínűbb ezek után, arról Tálas Péter úgy vélekedett, "Oroszországnak létkérdés, hogy úgy tűnjön fel, mint aki a béke hozója. Erdogan török elnöknek pedig jól jön, hogy látszólag közvetíthet ebben; diplomáciai kommunikációról van szó, de én nem hiszem, hogy az oroszok be akarnák fejezni a háborút. Miért hozott volna a duma olyan törvényeket, amelyek szigorítják a sorkatonaság helyzetét?"

A témáról szólt bővebben az NKE docense, Kaiser Ferenc is az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az ukrajnai háborúról a közelmúltban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×