eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Vlagyimir Putyin orosz elnök telekonferencia keretében tartott tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. augusztus 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Birkin

Szórhatta Moszkva a kenőpénzt világszerte – a döntéshozók felé

Az amerikai hírszerzési értesülések szerint 120 milliárd forintnál is többnek felel meg az összeg, amelyből két tucatnyi ország politikusait igyekeztek befolyásolni.

Szokatlan lépést tett az Egyesült Államok, amikor nyilvánosságra hozta azt a bizalmas iratot, melyet Antony Blinken külügyminiszter írt alá, és eredetileg európai, afrikai és dél-ázsiai nagykövetségeknek küldött el figyelmeztetésképp - írja a Sky News.

A dokumentumot nem külföldi közönségnek szánták, de nem titkosították. Egy csokor olyan témát foglaltak benne, melyekkel kapcsolatosan azt az utasítást adták az amerikai diplomatáknak, hogy vigyék fogadó országuk elé az állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatosan. A dokumentum nem nevezi meg Oroszország konkrét célpontjait, de azt állítja, hogy az Egyesült Államok mostantól titkosított információkat ad át egyes országoknak.

Javaslatokat is tartalmaz lépésekre a dokumentum

A dokumentum szerint a hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország további több százmillió dollárnyi támogatást tervez eljuttatni szimpatizáns pártoknak és tisztviselőknek világszerte.

Arról nem esik benne szó, hogyan határozták meg a teljes összeget, amellyel Oroszország és segítői be akarnak avatkozni az amerikai politikába.

A diplomatákat arra kéri a dokumentum, hogy a fogadó országoknak oroszok elleni szankciókat, vízumstopot és a titkos finanszírozás leleplezését javasolják.

Ukrajna már egy ideje mondja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és helyettesei már régóta vádolják azzal Vlagyimir Puytint, hogy országuk belpolitikájába avatkozik be: az amerikai kormányzat magas rangú tisztviselője pedig azt mondta az Associated Press hírügynökségnek, hogy az oroszok állítólag befolyást gyakoroltak a közelmúltbeli választásokra Albániában, Boszniában és Montenegróban.

Amerika a szuverenitást félti

Joe Biden amerikai elnök éppen a múlt héten hosszabbította meg a külföldi választási beavatkozás folyamatos veszélye miatt kiadott nemzeti vészhelyzeti rendeletet, mely így a novemberben sorra kerülő képviselőházi és szenátusi választásokra is kiterjed.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő a szuverenitás elleni támadásnak nevezte Oroszország titkos finanszírozását, melyet fedőszervezeteken keresztül hajtott végre.

"Ez egy olyan törekvés, amely arra irányul, hogy

a világ népei ne tudják megválasztani azokat a kormányokat, amelyeket a legalkalmasabbnak látnak arra, hogy képviseljék őket,

képviseljék az érdekeiket és képviseljék az értékeiket" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×