eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Set for social chat reactions. Trendy thumb up, heart, love, laugh, wonder, sad, and angry head emoticons
Nyitókép: prettywoman/Getty Images

Gyanús a répa emoji a Facebookon

Sajátos kóddal üzengetnek egymásnak a közösségi médiában az oltástagadók.

A Facebook-csoportok a répa emojit használják arra, hogy elrejtsék az oltásellenes tartalmakat a moderáló algoritmusok elől.

Az index.hu írta meg, hogy a BBC több olyan csoportot is talált, ahol az „oltóanyag” szó helyett a répa emoji jelenik meg. Az ok, hogy a Facebook algoritmusai inkább a szavakra, mint a képekre összpontosítanak, így nagyon nehéz kiszűrni az ilyen tartalmakat.

A csoportokban hamis vagy meg nem erősített állításokat osztanak meg olyan emberekről, akiknek egészségügyi problémákat okoztak a vakcinák, vagy akár meg is ölték őket. Miután a BBC értesítette a Facebook anyavállalatát, a Metát, a csoportokat eltávolították.

Az egyik, a BBC által azonosított csoport már három éve létezik, de 2022 augusztusában az „ugratások, fogadások és vicces videók” megosztására létrejött oldal profilt váltott, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos történetekre összpontosítson. Az igen nagy létszámú csoport szabályai szerint a kényes témákra kódszavakat kell használni.

A 250 ezer tagú közösség tagjait arra intik, hogy soha ne használják a „c, v vagy b betűs szavakat” (covid, vaccine, booster), ezeket inkább emojikkal helyettesítsék.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×