eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
London, 2015. május 27.II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában felolvassa trónbeszédét, amellyel megnyitja a 2015-2016-os parlamenti évet a felsőházban, a Lordok Házában 2015. május 27-én. A trónbeszéd a kormány törvénykezési munkatervét ismerteti. (MTI/EPA/Ben Stansall)
Nyitókép: Ben Stansall

Bejelentés - Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra Erzsébetet

A hétfői temetéssel kapcsolatos újabb részleteket is nyilvánosságra hoztak.

II. Erzsébetet zárt körű szertartás és temetés keretében helyezik örök nyugalomra néhai férje mellett a VI. György király emlékkápolnában hétfőn este, írja a Sky News.

Az eseményre azt követően kerül sor, hogy helyi idő szerint délelőtt 11 órától a Westminster Apátságban tartják meg állami hivatalos temetését. A királynő koporsója egyelőre még a Westminster Hallban van felravatalozva, ahol már ezrek rótták le előtte kegyeletüket, és ezrek állnak még sorban, hogy megtegyék ugyanezt.

Így indul a koporsó az apátságra

Azt már korábban is nyilvánosságra hozták, hogy

hétfőn reggel fél hétkor fejeződik be a nyilvános felravatalozás.

Ekkor bezárják az ajtókat és megkezdődnek a temetés előkészületei.

Helyi idő szerint 10:35-kor aztán a koporsót a haditengerészet ágyútalpához viszik és arra helyezik az északi kapunál. 10:44-kor elindul a menet az apátság felé, a sorfalat a haditengerészet és a tengerészgyalogság tagjai állják.

Egy órás lesz a szertartás

A Parliament Square-en tisztelgő őrségváltásra kerül sor. A koporsót a király, családtagjai, és az ő legközelebbi családtagjaik kísérik. 10:52 perckor a koporsó megérkezik az apátsághoz, ahova beviszik. A templom ajtajait már reggel nyolc órakor megnyitják, hogy a vendégek idejében el tudják foglalni helyüket.

A szertartás végéhez közeledve hangzik majd el a Last Post, az a dallam, amely a a hadseregben szolgálókkal tudatja: véget értek aznapi feladataik.

Ezt két perces gyászszünet követi.

A szertartás végén eljátsszák majd a himnuszt is, dél körül pedig véget ér a szertartás.

A Big Ben kíséri legutolsó útján a királynőt

A koporsót ezután kiviszik az apátság területéről, a király, a királyi hitves és családtagjaik kíséretében. A menet a templomtól a Wellington Arch diadalívig vezet. A Big Ben harangja folyamatosa zeng majd a menetet kísérve. A diadalívnél a koporsót az állami halottaskocsiba emelik át, majd az Windsorba hajt vele.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×