eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
COLOGNE, GERMANY - AUGUST 18: Florian Dietz (C) of 1. FC KĂśln scores the opening goal over DĂĄniel KovĂĄcs, goalkeeper FC during the UEFA Europa Conference League 2022/23 Play-Off First Leg match between 1. FC KĂśln and Fehervar FC at RheinEnergieStadion on August 18, 2022 in Cologne, Germany. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Nyitókép: Lars Baron/Getty Images

Energiaválság: igazi hideg zuhany vár a német sportolókra

Aggódnak a német sportszövetségek az energiaválság következményei miatt. A sportra szerintük az elhanyagolt mostohagyermek szerepét osztották a kormány legújabb, 65 milliárd eurós tehercsökkentési programjában. Az egyesületekre még nagyobb megpróbáltatás vár, mint a koronavírus-járvány idején.

A Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) jelentős kezdeményezésre szánta el magát. A német sport csúcsszervezetének számító szövetség nyilatkozatban szólította fel az egyesületeket arra, hogy 20 százalékos energiacsökkentést hajtsanak végre. Ennek fejében ugyanakkor a kormányzat részéről nagyobb támogatást, illetve megfelelő pénzügyi tehercsökkentést sürgetett.

A szövetség első számú vezetője, Torsten Burmester szerint nem történhet meg az, hogy a politika megismételje a koronavírus-járvány idején elkövetett hibát, és alábecsülje a sport társadalmi jelentőségét.

A szervezett sport a 90 ezer egyesületével és 27 milliós tagságával rendkívüli erőt jelent, egyben jelentős forrást is az energiatakarékosság területén. Ez az erő azonban véges, különösen akkor, ha az uszodákat, illetve a sportlétesítményeket bezárásra ítélik – szögezte le a szövetség.

Ebből kiindulva úgy foglalt állást, hogy a maga részéről hozzá kíván járulni a kialakult nehéz helyzet enyhítéséhez, és vállalja a rá háruló társadalmi felelősséget. Ezért

arra szólítja fel az egyesületeket, hogy legalább 20 százalékos energiamegtakarítást hajtsanak végre.

A nyilatkozat szerint az esetleges újabb bezárások drámai következményekkel járhatnak.

A sport és a mozgás döntő mértékben járul hozzá az emberek fizikai és pszichikai jólétéhez, a sport közel hozza egymáshoz az embereket, és erősíti a társadalmi összetartást – fogalmazott Burmester.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány több mint két éve után az egyesületek túlnyomó többségének a tartalékai elfogytak, ebből kiindulva a robbanásszerűen növekvő energiaköltségekkel aligha képesek megbirkózni. A DOSB a remélt támogatás fejében egy sor takarékossági intézkedést javasolt a mintegy 90 ezer német sportegyesületnek. Így például indítványozta a különböző létesítmények fűtési fokának és idejének felülvizsgálatát.

Javasolta továbbá a zuhanyozási idő lerövidítését, továbbá a hidegebb víz használatát is.

Felszólított a nélkülözhető elektromos eszközök teljes kikapcsolására, valamint arra is, hogy a versenyeket lehetőleg minél gyakrabban nappali fényben tartsák. A javaslatok között szerepel a takarékos égők alkalmazására való átállás, valamint a fűtési rendszerek korszerűsítése is.

Németországban a sportlétesítmények száma meghaladja a 230 ezret. Köztük 36 ezret tesz ki a sportcsarnokok, 3 ezret a teniszcsarnokok, 9340-et az uszodák, illetve fürdők, 8 ezret a sportlövészeti létesítmények, továbbá mintegy 60 ezret az egyesületekhez tartozó különböző létesítmények száma.

A sportért felelős belügyminisztérium egyelőre csak egy rövid nyilatkozatban foglalt állást. A minisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy a különböző létesítmények működtetéséért elsősorban a tartományok, a városok, illetve az adott községek felelősek.

A Német Labdarúgóliga (DFB) már korábban felszólította a Bundesliga első, illetve másodosztályának egyesületeit arra, hogy a jelenlegi szezonban mintegy 15-20 százalékos energiatakarékossági programot hajtsanak végre.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×