eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Buenos Aires, 2017. március 7.Cristina Fernandez de Kirchner volt argentin elnök (k) érkezik egy Buenos Aires-i bíróságra, ahol megkezdődik az ellene folyó per 2017. március 7-én. A volt államfőt csalárd hivatalvezetéssel, pénzmosással és tiltott üzleti kapcsolatokkal gyanúsítják. (MTI/EPA/David Fernandez)
Nyitókép: MTI/EPA/David Fernandez

Óriási szerencsével élt túl egy merényletkísérletet az argentin alelnök - videó

Cristina Fernandez de Kirchner otthona előtt köszöntötte támogatóit, amikor fegyvert nyomtak az arcába. Az országban péntekre munkaszüneti napot hirdettek.

A pisztolyban öt lőszer volt és csak az első elakadása mentette meg az elnök életét, nyilatkozta később Alberto Fernandez argentin elnök.

Kirchner éppen korrupciós vádakkal áll bíróság előtt: tagadja, hogy bármi törvényelleneset követett volna el - írja a BBC.

A 35 éves merénylőt a rendőrség őrizetbe vette. Még vizsgálják, hogy mi lehetett a merényletkísérlet motivációja. Fernandez elnök szerint azóta, hogy az ország 1983-ban visszatért a demokratikus berendezkedéshez, nem fordult elő ilyen komoly incidens az országban.

Mára munkaszüneti napot hirdettek az országban

"Cristina azért maradt életben, mert technikailag még nem megerősített okból a fegyver, amelyben öt golyó volt, nem sült el. Lehetnek nézeteltéréseink, lehetnek akár mély nézeteltéréseink is, de

gyűlöletbeszédre nem kerülhet sor,

mert az erőszakot szül, és az erőszak és a demokrácia nem tud együtt élni" - hangzott el az elnök csütörtök esti beszédében. A mai napra a teljes országban munkaszünetet rendelt el annak érdekében, hogy az argentinok kifejezhessék szolidaritásukat alelnökük felé, valamint azt, hogy kiállnak a béke és a demokrácia mellett.

Az ügy miatt megdöbbenését fejezte ki több ellenzéki politikus is, több latin-amerikai ország pedig szolidaritásáról biztosította az alelnököt, aki 2007 és 2015 között az ország elnöke volt.

A fegyver hamar meglett

A merényletkísérletet videofelvétel is rögzítette: ezen látszik, hogy Kirchner arcától néhány centiméternyire megjelenik egy pisztoly, amelyet megpróbálnak elsütni. Lövés nem dördül, de az alelnök lehajtja fejét. Egy másik videón az is látható, ahogyan a tömeg megpróbálja elzárni az alelnököt a merénylőtől.

Az ország gazdasági minisztere, Sergio Massa szerint gyilkossági kísérlet történt. A rendőrség a tett helyszínétől néhány méterre meg is találta a fegyvert a gyanúsított letartóztatása után.

Közölték: az őrizetbe vett férfi brazil származású.

A La Nación című lap kormányzati és biztonsági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a merényletkísérlet ügyében őrizetbe vett férfi neve Fernando Andrés Sabag Montiel. Montiel a lap szerint 1993 óta él Argentínában - tudósított az MTI.

A Clarín című újság úgy tudja, hogy Montiel ellen 2021-ben vádat emeltek engedély nélküli lőfegyverbirtoklás miatt, és egy nagy méretű kés is volt nála, állítása szerint önvédelmi célból. A lap azt is közölte, hogy a gyanúsított testén több, a viking és a germán mondakör szimbólumaiként ismert tetoválás látható, valamint az SS által is használt fekete nap jelképe.

A La Nación értesülése szerint Montiel a közösségi médiában több szélsőséges csoportot is követett, ám profilja azóta elérhetetlenné vált.

Korrupciós pere kapcsán ment a támogatók tömege a házához

Cristina Fernández de Kirchnerre az előző héten 12 év börtön és közhivataltól eltiltás kiszabását kezdeményezte az ügyészség, mert a vád szerint elnöksége idején 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést.

Ha elítélik, a volt elnök 12 év börtönbüntetésre és a politikától való élethosszig tartó eltiltásra számíthat az ügyészek kérései alapján.

A politikus a szenátus elnökeként parlamenti mentelmi jogot élvez. Akkor kerülne börtönbe, ha az ország legfelsőbb bírósága megerősíti az ítéletet, vagy ha a következő, 2023 végén esedékes választásokon elveszíti szenátusi mandátumát. Az alelnöknek nem ez az első korrupciós pere. Az ítélethirdetésre hónapok múlva kerülhet sor.

(A nyitókép illusztráció: Cristina Fernandez de Kirchner volt argentin elnökről 2017 márciusában készült a fotó, amikor egy Buenos Aires-i bíróságon megkezdődött pere, amelyben csalárd hivatalvezetéssel, pénzmosással és tiltott üzleti kapcsolatokkal gyanúsítják.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×