eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Most már kevés a kínai gyerek, újabb huszárvágás jön

A kínai kormány lépéseket tesz az abortusz visszaszorítása és a termékenységi kezelések könnyebbé tételéért, hogy javítson az ország születési rátáján. Ez ugyanis világszinten is a legalacsonyabbak között van - közölte a pekingi állam egészségügyi hatósága.

A nagyobb termékenységi kedvet az állam a jövőben az adózás, a lakhatás, az oktatás és a biztosítás terén nyújtott kedvezmények segítségével igyekszik majd fokozni - olvasható a hatóság honlapján.

A helyi kormányzatokat emellett a gyermekgondozási szolgáltatások javítására, valamint családbarát munkahelyek kialakítására biztatják.

A tervek között szerepel a reproduktív egészség védelmének népszerűsítése, a mesterséges megtermékenyítést szolgáló kezelések megkönnyítése, továbbá "a nem kívánt terhességek és az orvosilag nem szükséges abortuszok megelőzése".

Az 1,4 milliárdos Kína termékenységi rátája 2021-ben 1,16 volt. Ez kevesebb, mint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet(OECD) által ideálisnak tartott 2,1-es érték, szakértők pedig további csökkenést jósoltak a 2022-es év végéig.

Demográfiai elemzők rámutatnak arra, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a Kína által előirányzott, számos korlátozással járó zéró tolerancia politikája vélhetően nem erősíti a lakosokban a gyerekvállalási kedvet.

Peking 2015-ben - a demográfiai mutatók drasztikus zuhanása nyomán - törölte el az 1980 óta érvényben lévő "egy család, egy gyermek" politikát, s az irányvonalat két gyermekre módosította, 2021-ben pedig már hármat "engedélyezett" a házaspároknak.

Tavaly a hatóságok már több könnyítést vezettek be a gyerekes családok számára, egyebek között meghosszabbították a szülési szabadságot, csökkentették a magántanárok díjszabását és többletpénzt adtak a harmadik gyerek születése után.

Kínában az abortusz viszonylag könnyen hozzáférhető: 2015 és 2019 között több mint 9,5 millió terhességmegszakítást regisztráltak az ország egészségügyi bizottságának 2021-es jelentése szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×