INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

németország

putyin

schröder

Berlin, 2015. február 11.Gerhard Schröder volt német kancellár részt vesz Richard von Weizsäcker volt német államfő hivatalos búcsúztatásán a berlini székesegyházban 2015. február 11-én. A konzervatív politikus, aki az egykori Nyugat-Németország hatodik, és az újraegyesített Németország első államfője volt, 2015. január 31-én, 94 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber)

Kitart Vlagyimir Putyin mellett a volt német kancellár

Infostart

Az ukrajnai orosz háború ellenére Gerhard Schröder egykori német kancellár továbbra is jó kapcsolatokat kíván fenntartani Vlagyimir Putyinna. Az orosz államfővel való barátságtól az sem tántorítja el, hogy hazájában és pártjában, a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) emiatt számos támadás és retorzió érte, sőt folyamatban van kizárása a pártból.

Egy hétvégi lapinterjúban a 78 éves Gerhard Schröder hangsúlyozta, hogy nem hajlandó megszakítani több évtizedes jó kapcsolatait Putyinnal, akit a négy és fél hónapja tartó háború fő felelősének, illetve kirobbantójának tartanak.

Továbbra is beszélni kívánok az orosz elnökkel - fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Gerhard Schröder, aki 1998-tól hét évig volt Németország kancellárja, 2005-ben pedig Angela Merkelnek volt kénytelen átadni a stafétabotot.

Választási veresége után az üzleti életbe nyergelt át, és elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Orosz kapcsolatait és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő barátságát hazájában akkor elégelték meg, amikor a volt kancellár egy interjúban védelmébe vette az Ukrajna ellen indított háborút és személy szerint Putyint. Németországot pedig együttműködésre szólította fel Oroszországgal.

Ezt követően sorra vonták meg azokat a kiváltságokat, amelyeket volt kancellárként élvezett. Bundestag-irodáját is "bezáratták".

A szociáldemokrata párt, amelynek ifjú kora óta tagja, kizárási eljárást indított ellene.

A történtek nyomán orosz gazdasági, illetve üzlati kapcsolataival felhagyott.

Schröder ezúttal bírálta az Ukrajnának történő német fegyverszállításokat. Hangsúlyozta, hogy nem hisz a katonai megoldásban.

"A háborút csak diplomáciai tárgyalások tévén lehet befejezni" - fogalmazott a volt kancellár, aki szerint az ukrán katonák, illetve civil lakosság sorsát csakis a diplomácia eszközével lehet megkönnyíteni.

Schröder legutóbb március végén járt Moszkvában, hogy találkozzon a Kreml vezetőjével. Az akkori tárgyalásokra utalva annak a benyomásának adott hangot, hogy Putyin érdekelt a tárgyalásos megoldásban.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a tárgyalások mindeddig Ukrajna miatt hiúsultak meg.

Értesülések szerint az SPD a hét közepén kezdi meg a kizárási eljárást Schröder ellen.

A volt kancellár ezzel kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy nyugalommal szemléli a dolgokat.

"Szociáldemokrata voltam, és az is maradok" - jelentette ki.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018