eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Gerhard Schröder, korábbi német kancellár és az Északi Áramlat II. földgázvezetéket tervező, építő és üzemeltető konzorcium igazgatóságának elnöke a Bundestag gazdasági és energiaügyi bizottságának az Északi Áramlat II. földgázvezetékről tartott nyilvános meghallgatása előtt Berlinben 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Beperelte a német parlamentet az egykori kancellár

Gerhard Schröder nem hagyja magát. A Putyinnal való barátsága miatt a német poltikában szinte számkivetetté vált egykori kancellár ezúttal a Bundestagot perelte be, parlamenti irodáját követelve vissza. Schröder szerint a korábbi kancellároknak járó kiváltságok keretében az iroda használata a megfelelő személyzettel továbbra is megilleti őt.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nem sok jót hozott Schröder számára sem. Az egykori kancellárt – aki 1998 és 2005 között állt az akkori német kormány élén – nemcsak saját pártja ítélte el az orosz elnökkel fenntartott szoros kapcsolatai miatt, hanem a többi párt, sőt az Európai Parlament is kikelt ellene.

Schröder az aktív politizálással már régóta felhagyott, és az üzleti életbe nyergelt át.

Elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj-, és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnöke lett.

Ezektől a tisztségeitől a háború után megvált ugyan, de több ízben is leszögezte, hogy nem hajlandó szakítani Vlagyimir Putyinnal.

A Bundestag illetékes bizottsága még májusban megvonta tőle parlamenti irodájának használati jogát is, azt a kiváltságot, amely a korábbi kancellároknak, most például Angela Merkelnek jár.

Az iroda, illetve a személyzet fenntartása az adófizetőknek évente több mint 400 ezer euróba került.

Az indoklás akkor nem említette a volt kancellár oroszbarátságát, hanem meglehetősen homályosan arra hivatkozott, hogy Schröder nem tett eleget az iroda működtetésével kapcsolatos kötelezettségeinek.

Saját pártjában, a Német Szociáldemokrata Pártban is a vádlottak padjára került, és kizárási eljárás indult ellene. Az ügyében első fokon eljáró testület azonban a napokban úgy döntött, hogy – egyelőre – nem zárják ki őt a pártból.

Az erről szóló határozat szerint Gerhard Schröder orosz cégekben betöltött tisztségei nem sértik a párt alapszabályát, ezért nincs ok párttagságának megszüntetésére vagy fegyelmi intézkedésre.

A volt kancellár ezek után döntött úgy, hogy pert indít a parlament ellen. A berlini közigazgatási bírósághoz benyújtott panaszában a Bundestag májusi döntését jogellenesnek nevezte. Michael Nagel személyében neves büntetőjogi ügyvédet is fogadott, aki annak idején a korrupciós vádak miatt lemondásra kényszerült volt köztársaság elnököt, Christian Wulffot képviselte.

Nagel szerint a májusi parlamenti döntés egy demokratikus jogállamban nem állhatja meg a helyét.

A 78 esztendős Schröder egyébként kapja 8300 eurós nyugdíját, és volt kancellárként a személyes védelem továbbra is jár neki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×