eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezleten a NATO-tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS POOL/YVES HERMAN / POOL

Hosszú idő után először tárgyalt az amerikai és a kínai külügyminiszter

A fő téma az Oroszországhoz való viszony volt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji több mint öt órás tárgyalást folytatott egymással, melynek során az amerikai fél aggodalmát fejezte ki Peking Moszkvához való közeledése miatt. A két külügyi tárcavezető október óta először tárgyalt személyesen egymással, egy nappal azután, hogy részt vettek a G20-ak külügyminisztereinek találkozóján az indonéziai Bali szigetén.

"Ismét megosztottam az államtanácsossal, hogy aggódunk a Kínai Népköztársaság közeledése miatt Oroszországhoz" - mondta Blinken a találkozót követő sajtótájékoztatón. Vang nem tartott sajtótájékoztatót a Blinkennel folytatott megbeszélése után.

Még a megbeszélések előtt Vang riportereknek azt mondta: "Kína és az Egyesült Államok két meghatározó hatalom, ezért a két országnak a normális eszmecsere fenntartására kell törekednie". Amerikai tisztviselők szintén a megbeszélések előtt jelezték, hogy a találkozó célja a problémákkal terhes amerikai-kínai viszony megszilárdítása annak megakadályozása érdekében, hogy az véletlenül konfliktusba torkolljon.

Blinken a sajtónak elmondta, hogy véleménye szerint az nem semlegességre utal, ha Kína az ENSZ-ben támogatja Oroszországot, és ezzel "felerősíti az orosz propagandát". Rámutatott, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel június 13-án folytatott telefonbeszélgetés során világossá tette, hogy kiáll az Oroszországgal fenntartott partnerségre vonatkozó döntése mellett.

Röviddel Oroszország február 24-i ukrajnai katonai offenzívája előtt Peking és Moszkva bejelentette, hogy "korlátok nélküli" partnerségre lépnek egymással. Arra azonban azóta sem utal semmi, hogy Kína kijátszotta volna az Oroszországgal szembeni szankciókat, vagy katonai felszereléssel látta volna el Oroszországot. Amerika mindenesetre világossá tette, hogy következményekkel jár, ha Kína a szankciókat megkerülve anyagi támogatást nyújtana Oroszországnak a háborúhoz.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×