eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Svájc nem ért egyet a befagyasztott orosz vagyon lefoglalásával

Az ukrán tervek szerint akár 500 milliárd dollár befagyasztott orosz vagyont foglalnának le a háború sújtotta ország talpra állításának finanszírozására, de az elképzelés határozott ellenállásba ütközött Svájcban, az Ukrajna talpra állításáról szóló kétnapos nemzetközi konferencia házigazdájában.

Ignazio Cassis svájci elnök elutasította a tervet, mondván, hogy a tulajdonjogok védelme alapvető fontosságú egy liberális demokráciában. Kiemelte egyes vezetők komoly aggályait, miszerint az orosz vagyon elkobzására vonatkozó javaslatok veszélyes precedenst teremtenek, konkrét jogi indoklásra van szükség.

"A tulajdonhoz való jog, a vagyonhoz való jog alapvető jog, emberi jog" – mondta, hozzátéve, hogy ezeket a jogokat meg lehet sérteni, mint ahogyan a világjárvány idején is történt, de csak addig, amíg van jogalap.

Hozzátette, hogy biztosítani kell a polgárok védelmét az államhatalommal szemben, írja a The Guardian

A magántulajdont védeni kell

Svájc egyike a szigorú banktitoktartási törvényekkel rendelkező országnak, amely nem lelkesedik a magántulajdon politikai célú lefoglalásáért. Cassis szerint legitim a vagyonok befagyasztása annak érdekében, hogy tisztázzák a tulajdonjogot, és hogy kiderítsék, van-e ok-okozati összefüggés a háborúval, de a nemzetközi jog szerinti arányosság elvét is figyelembe kell venni.

"A legfontosabb figyelmet az egyének alapvető jogára kell fordítanunk, mert

meghozhatunk egy döntést, ami tökéletes az ukrajnai helyzetre, de megteremthetjük annak lehetőségét is, hogy ugyanezt a döntést sok más lehetőségben is meghozzuk,

amivel sokkal több hatalmat adunk az államoknak, elvonva a polgártól" - mondta.

Vitát kezdeményeznek az elkobzásról

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Szmihal elismerte, hogy ez csak a vita kezdete, de nem volt hajlandó visszalépni az elképzeléstől, amelyet a konferencia során többször is hangoztatott.

"Javasoljuk, hogy találjunk egy olyan szabályszerű módot, amely nemzeti és nemzetközi jogszabályokat hoz létre a befagyasztott vagyontárgyak elkobzásának lehetőségére, ha provokálatlan agresszió történik.

Minket ilyen ki nem provokált agresszió ért:

nagyon hangosan fogunk beszélni erről a lehetőségről, mert egy ilyen agresszornak, amely, lerombolja az infrastruktúránkat, az iskoláinkat, a kórházainkat, meg kell fizetnie ezért" - mondta Szmihal.

Azt állította, hogy 300-500 milliárd dollárnyi orosz vagyont zároltak világszerte. Cassis a parlamentben húzta az időt a kérdésben, de a szociáldemokraták nyomása alá került, hogy olyan törvényeket vezessenek be, amelyek lehetővé teszik a vagyonelkobzást.

Milliárdokról van szó

Áprilisban a gazdasági ügyekért felelős államtitkárság bejelentette, hogy

9,7 milliárd svájci frank értékű orosz vagyont fagyasztott be, de azóta a pénz egy részét már felszabadították.

Az egyik vitatott kérdés, hogy a szankciókkal sújtott oligarchák családtagjai milyen mértékben tarthatják meg vagyonukat Svájcban.

Márciusban a svájci bankokat képviselő iparági szervezet, a Svájci Bankszövetség közzétett egy tanulmányt, amelyben becslések szerint 150-200 milliárd svájci frankot tartanak orosz állampolgárok számláin. Tavaly év végén a svájci bankok által az ügyfelek nevében tartott készpénzállomány 7 879 milliárd svájci frank volt, amelynek több mint fele külföldi vagyon volt a bankszövetség szerint.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×