eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Emmanuel Macron francia elnök leadja szavazatát Le Touquet-ban 2022. április 24-én, a francia elnökválasztás második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Gonzalo Fuentes

Miért alakította át kormányát a francia elnök?

Átalakította kormányát Emmanuel Macron, miután az őt támogató szövetség elvesztette abszolút többségét a nemzetgyűlésben. Viszont egyik párt sem volt hajlandó állandó szövetséget kötni az elnökkel. Arról, hogy mire utal az új kormánytagok érkezése, Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója nyilatkozott megkeresésünkre.

Valójában csak az eddigi kormánykoalíció bővítése történt, újabb pártok nem kapcsolódtak a kabinethez, csupán Emmanuel Macron eddigi szövetségesei kaptak újabb pozíciókat – mondta a külügyi szakértő. A miniszterelnök továbbra is Élisabeth Borne és a fontos miniszterek is a helyükön maradhattak.

Fejérdy Gergely a belügyminiszter, Gérald Darmanin nevét emelte ki, mivel körülötte korábban elég sok botrány zajlott, különösen az angol–francia meccs kapcsán.

A miniszter nagyon rosszul kezelte a helyzetet, ennek ellenére megtarthatta posztját. Összességében azt láthatjuk – mondta a szakértő –, hogy azok a miniszterek, akik már több mint 5 éve hatalmon vannak, megerősítették a pozíciójukat, így

nagy változás nem várható a francia politikában.

Ellenben sikerült a baloldalról egy-két politikust is behozni a kormányba. Közülük, Fejérdy Gergely egy volt kommunista párti politikus, Olivier Klein nevét emelte ki, de mint mondta, ő is a macroni politikai vonalat erősíti.

A külügyi kutató szerint

most az a kérdés, hogy miként lehet megvalósítani a macroni politikát,

hiszen a nemzetgyűlésben nincs többségük. Ezért várhatóan továbbra is ugyanaz marad a forgatókönyv, vagyis egy-egy törvényhez külön-külön kell majd támogatókat találni. Fejérdy Gergely úgy vélte: legfontosabb két feladat e pillanatban a vásárlóerő megerősítése, illetve az újból erősödő koronavírus-járvány kapcsán felmerülő egészségügyi kérdések. Az ezekhez kapcsolódó törvényeket illetve rendelkezéseket kellene majd megszavazni a parlamentnek. Vélhetően lesznek olyan támogatók, akiknek a segítségével ezen a két területen tovább lehet menni – közölte a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Ugyanakkor

a képviselők nem fognak bizalmat szavazni az új párizsi kormánynak,

de erre igazából nincs is szükség. Volt már erre példa a francia történelemben – emlékeztetett Fejérdy Gergely.

Ez persze előrevetíti azt is, hogy azért itt csatákra kell készülni a nemzetgyűlésben is, nem lesz könnyű dolga a macroni kormánynak. Ha nagyon instabillá válna a francia belpolitikai helyzet, főleg ha tüntetések is lesznek, akkor ez hatással lehet a külpolitikára. Ellenben, ha a viták a nemzetgyűlésen belül maradnak, akkor a francia külpolitika sem fog érdemben változni. Már csak azért sem, mivel a külügyeket Emmanuel Macron alakítja, aki megválasztott elnök, így akár a nemzetgyűlés jóváhagyása nélkül is tehet bármilyen külpolitikai lépést – hangoztatta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Fejérdy Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×