eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

ENSZ-egyezményt is érint a kannabisz német legalizálása

Két év alatt szeretné a baloldali-liberális kormány felnőttek számára dekriminalizálni a rekreációs drog használatát.

Olaf Scholz kormánykoalíciója az elmúlt hetekben megismételte a 2021-es koalíciós megállapodásban tett fogadalmát, miszerint legalizálja a marihuána szabadidős célú fogyasztását. Az ezt megelőző konzultációs folyamatban öt nyilvános meghallgatást tartottak, melyeken egészségügyi szakértők mellett közgazdászok és termesztők is megszólaltak.

Ezek lezárultával eldördült a startpisztolyt: egy-két éven belül megtörténik az engedélyezés, már 2022 második félévében megszülethet az arról szóló törvénytervezet a The Guardian cikke szerint.

Ezzel nemcsak Kanadához és Kaliforniához csatlakozik az ország, hanem hathat arra az ENSZ-egyezményre is, amely jelenleg korlátozza a növény termesztését, valamint további országokat késztethet arra, hogy kövessék a példáját.

"A dominóhatás biztos. Azok az európai országok, amelyeknek sokkal nagyobb problémájuk van az illegális kannabiszhasználattal, mint például Franciaország, figyelik, hogy Németország mit tesz" – mondta Justus Haucap, a düsseldorfi Versenygazdasági Intézet igazgatója. A kannabisz legalizálása gazdasági következményekkel is jár majd:

400 tonnás belföldi kereslettel számolnak évente, amiből 4,7 milliárd eurónyi adóbevétele lehet az országnak,

miközben nem kell eljárásokat folytatni azok ellen, akik elszívnak egy jointot.

A hivatalos indok a legalizálásra az illegális kereskedelem megszüntetése, mely által kontrollt lehet gyakorolni a kereskedelem fölött, valamint meg lehet védeni a kiskorúakat.

"A piac szabályozásáról beszélünk. Ha ezt jól csináljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a serdülők intenzív használatba kezdjenek. Nem akarjuk megismételni az alkohollal elkövetett hibákat" – mondta Burkhardt Bienert, a kábítószerekkel foglalkozó német biztos.

Nem mindenhol fehéredett ki a piac

Uruguayban, ahol a kannabisz szabadidős célú használata 2013 óta legális, mindössze 25 gyógyszertárnak van engedélye a kábítószer árusítására, a fogyasztók 70 százaléka pedig még mindig a feketepiacon vásárol. Kaliforniában, ahol 2016-ban legalizálták a kannabisz szabadidős célú használatát, a legális fűágazat nehezen tudott versenyezni az illegális piaccal. Kanada a 2018-as legalizálás óta némi előrelépést ért el, de a szabadpiaci és az államilag ellenőrzött ellátórendszerek regionálisan változatos szerkezete megnehezíti az általános tanulságok levonását.

Hollandiában, ahol a kannabiszhoz való laza hozzáállás ismert, technikailag még mindig kriminalizálják a rekreációs célú használatot, birtoklást és kereskedelmet. A kormány zárt ellátási lánccal és nyomon követési rendszerrel kísérletezik, hogy kiszorítsa a feketepiacot a kávéházi kultúrából.

A német kannabisziparág azt szeretné elérni, hogy

grammonként 10 eurónál ne vessenek ki magasabb adót

a szerre, mert az az illegális dílereknek kedvezne a továbbiakban is.

Fontos, hogy ne végezzenek félmunkát

Niklas Kouparanis, a Bloomwell nevű startup vezérigazgatója arra szólította fel a kormányt, hogy legalizálja a kannabisz online kereskedőkön keresztül történő értékesítését. Ha csak gyógyszertárak vagy egyes üzletek számára engedélyeznék a kannabisz értékesítését, az a városokra korlátozná a forgalmazást, és a kereskedőket vidékre szorítaná.

"A legalizálás csak akkor lesz sikeres, ha sikerül kiszivattyúzni a feketepiacot, és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a legális kannabisz átfogó, országos ellátását tudjuk biztosítani.

Ha például csak egy maroknyi ellátóállomás van Bajorországban, akkor a feketepiac fennmarad,

és Németország senki számára nem lesz követendő modell" – mondta. Az ifjúság- és gyermekvédelmi szervezetek ugyanakkor ezt aggályosnak tartják.

A dekriminalizációt követően Németország egészen biztosan behozatalra szorul majd: jelenleg az orvosi célra használt kannabisz 85 százaléka is külföldről érkezik az országba, pedig már öt éve nem büntetik ezt a fajta felhasználást. Megszegnének egy 1961-es ENSZ-egyezményt is a narkotikumokról: ennek eredménye valószínűleg az egyezmény átírása lehet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×