eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Villamoson utaznak emberek a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Evakuálják a civileket Szeverodoneckből a luhanszki "népi milícia" szerint

A luhanszki hatóságok szerint a szeverodonecki Azot üzem területén akár ezer civil is lehet még.

Szeverodoneckből kis csoportokban evakuálják a civileket a biztonsági kockázatok miatt – jelentette ki Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

"Az evakuálás nagyon kis csoportokban zajlik, mert nagy életveszéllyel jár: azokat az útvonalakat, amelyeken Szeverodoneck megközelíthető, rendszeresen lövik" - mondta Marocsko.

A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba.

A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében "operatív gyűrűt" vont az ukrán erők köré. A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.

"A harcosoknak szó szerint ég a talpuk alatt a talaj, ami arra kényszeríti őket, hogy kidugják a fehér zászlót és tárgyalásba kezdjenek" - nyilatkozott.

Marocsko azt mondta, hogy szabad hullámsávokon tárgyalnak ukrán parancsnokokkal, akik csapataik állapotát "siralmasnak" nevezték. Közölte, hogy az utánpótlás, amit ukrán hadsereg Szeverdoneck és a Liszicsanszk közötti Sziverszkij Donyec folyón kis tutajokon és csónakokon juttat át, csak "csepp a tengerben". Az orosz Rosszija 1 televízió részletet mutatott be a brit Sky News forgatócsoportjának riportjából, amelyen egy gumicsónak volt látható, amelyet kötél segítségével, kompként mozgattak a két part között.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy az Ajdar ukrán "nacionalista" alakulatnak a Szeverodoneckhez közeli Metyelkine faluban szombaton kapitulált tagjai vallomást tettek a társaik ellen, akiket az Azot vegyiműben vontak ostromgyűrűbe. A hadifoglyok a szerint a gyárban lévő külföldi zsoldosok akadályozzák a megadásról folytatandó tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×