eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Üzemanyagért állnak sorban egy benzinkútnál a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban 2022. június 11-én. Az ázsiai országot függetlenségének 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válság sújtja. Az üzemanyag, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő államban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek is.
Nyitókép: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena

Már az iskolákat is be kellett zárni az üzemanyaghiány miatt Srí Lankán

Erőszakba torkollt Srí Lankán egy benzinkútnál vasárnapra virradóan kirobbant tiltakozás, a katonák tüzet nyitottak, heten megsebesültek.

Nilanta Premaratne, a hadsereg szóvivője szerint a Colombótól mintegy 365 kilométerre északra található Vuszuvamadu benzinkútjánál az órák óta üzemanyagért sorban állók kövekkel kezdték dobálni a közeli katonai ellenőrzőpontot. Miután elfogyott az üzemanyag, az emberek összecsaptak a katonákkal.

A rendőrség azt közölte, hogy a hét végén három helyen is összecsapások törtek ki a rendőrök és motorbiciklisták között az üzemanyaghiány miatt, többeket letartóztattak.

Mindeközben a kormány elrendelte az iskolák és közhivatalok ideiglenes bezárását annak érdekében, hogy az üzemanyaghiány miatt fellépett közlekedési nehézségeket mérsékeljék.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a szigetországban kialakult gazdasági válság humanitárius katasztrófához vezethet.

(A nyitóképen: Üzemanyagért állnak sorban egy benzinkútnál a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban 2022. június 11-én. Az üzemanyag, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő államban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek is.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×