eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járvány miatt védőfelszerelést viselő dolgozó a kínai Naton Biotechnology vállalat arcmaszkokat gyártó pekingi üzemében 2020. április 29-én. Az üzemben eddig ortopéd sebészeti eszközöket készítettek, és 2020 februárjában álltak át a védőmaszkok gyártására, amelyekből naponta körülbelül ötmillió készül.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt védőfelszerelést viselő dolgozó a kínai Naton Biotechnology vállalat arcmaszkokat gyártó pekingi üzemében 2020. április 29-én. Az üzemben eddig ortopéd sebészeti eszközöket készítettek, és 2020 februárjában álltak át a védőmaszkok gyártására, amelyekből naponta körülbelül ötmillió készül. (MTI/EPA/Vu Hong)

Elképzelhetetlen mennyiségű orvosi védőfelszerelést kell kidobni a Covid után

A koronavírus korai szakaszában megrendelt eszközök már használhatatlanok, most el fogják égetni őket.

Összesen négymilliárd font, azaz több mint 1800 milliárd forint értékben kell égetéssel megsemmisítenie a briteknek védőfelszereléseket, melyeket a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dolgozóinak megfertőződéstől való védelmére szereztek be – írja a The Guardian.

Az eszközök megsemmisítéséről a brit parlament közszámviteli bizottságának (PAC) jelentése számol be, amely megrovóan nyilatkozik az Egészségügyi és Szociális Minisztérium a Covid-járvány elején képviselt stratégiájáról.

Az érintett eszközöket azért nem tudják használni, mert nem szabványosak. A minisztériumnak a jelentés szerint nincsen egyértelmű stratégiája arra, hogyan szabaduljon meg a felesleges eszközöktől, de jelentős mennyiséget akar elégetni, így energiát előállítva.

A használhatatlan védőfelszerelések mennyiségét jól mutatja az, hogy

két kereskedelmi hulladékkezelő céget bíztak meg azzal, segítsenek havi 15 ezer raklapnyi eszköz ártalmatlanításában

újrahasznosítás és az energiatermelés céljából történő elégetés útján.

Ellenzéki képviselők a Boris Johnson vezette konzervatív kormányt vádolják a pazarlással.

"A miniszterek gondatlanul, milliárdszámra égetik el az adófizetők pénzét, miközben a használhatatlan köpenyek, védőszemüvegek és kesztyűk szó szerint füstbe mennek" – mondta Angela Rayner, a Munkáspárt frakcióvezető-helyettese.

Kaotikus volt a világjárvány kezdeti szakasza

A használhatatlan védőeszközök problémája ismételten rámutat arra, milyen kaotikus körülmények uralkodtak a pandémia kezdetén.

"Kétségbeesett felzárkózási kísérletében a kormány hatalmas összegeket szórt el, obszcén összegeket fizetett közvetítő cégeknek. Ennek eredményeképpen hatalmas közbeszerzési szerződéseket kötöttünk, amelyek ellen most a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség folytat vizsgálatot, vagy amelyekkel kapcsolatban viták folynak az ellátási láncban folyó modern rabszolgasággal kapcsolatos vádak miatt" – mondta Meg Hillier, a PAC elnöke. Chaand Nagpaul, a Brit Orvosi Kamara tanácsának elnöke szerint a védőfelszerelések beszerzése körüli rossz gazdálkodás a kormány egyik legnagyobb hibája a világjárvány kezelésében.

A minisztérium által aláírt, védőeszköz beszerzésére irányuló 364 szerződés felülvizsgálatából kiderült, hogy 176, vagyis a szerződések 48 százaléka megkérdőjelezhető volt.

A minisztérium tiltakozik

A minisztérium vitatta a PAC néhány kulcsfontosságú megállapítását. Egy szóvivő szerint számos állítás félrevezető, többek között az is, hogy négymilliárd fontnyi használhatatlan védőfelszerelést égettek el, vagy hogy ne lenne egyértelmű stratégia a felesleges védőeszközök ártalmatlanítására.

"Egy kiszámíthatatlan és veszélyes vírussal szemben állva nem kérünk bocsánatot azért, hogy inkább túl sok védőeszközt szereztünk be, mint túl keveset. Az általunk beszerzett eszközöknek mindössze három százaléka volt bármilyen összefüggésben használhatatlan" – állítják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×