INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

párizs

bajnokok ligája

bl-döntő

labdarúgás

rendőrség

Szurkoló a saint-denis-i Stade de France stadion kerítésén a Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés előtt a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében 2022. május 28-án. A Párizsban uralkodó közlekedési káosz miatt sok néző késve érkezett a stadionhoz, amelybe számos Liverpool-drukker jegy nélkül próbált meg bejutni, és eközben többen összetűzésbe kerültek a rendezőkkel. A mérkőzés 37 perces késéssel kezdődött, és a madridi együttes 1-0 arányú győzelmével zárult.

Vállalta a rendőrség, hogy hibázott a párizsi BL-döntőn történtekkor

Infostart / MTI

Didier Lallement, a párizsi rendőrség vezetője csütörtöki szenátusi meghallgatásán elismerte, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett, május 28-i döntője előtti rendfenntartás "természetesen kudarc volt", s ezzel elismerte a rendőrök felelősségét a kialakult káoszban. A prefektus ugyanakkor megerősítette, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül, vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz.

"Ez természetesen kudarc" - mondta Didier Lallement a felsőház vizsgálóbizottsága előtt, "lökdösődésről és bántalmazott emberekről" beszélve, s azt is megjegyezte, hogy mindez negatív képet festett Franciaországról, ami a prefektust személyesen is megviselte.

Szavai szerint "teljesen felvállalja", hogy tőle származik az a kormányzati álláspont, miszerint 30 és 40 ezer közé tehető azon szurkolók száma, akik érvényes jegy nélkül érkeztek a Stade de France stadion elé, jóllehet, "azt soha nem állította, hogy a szám teljesen pontos".

A francia sportminiszter, Amélie Oudéa-Castéra és Gérald Darmanin belügyminiszter korábban úgy vélte, hogy a brit szurkolók hibáztathatók a kialakult káoszért, miután 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül, vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okozott. A francia kormány által közölt számokat Franciaországban és Nagy-Britanniában is vitatta a sajtó.

A belügyminiszter egyébként szankciókat kezdeményezett a prefektusnál két rendőr ellen, aki szerinte szabályellenesen használt könnygázt a szurkolók ellen.

A tárcavezető azt is jelezte, hogy a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN is vizsgálatot indított.

Didier Lallement elégedettségének adott hangot amiatt, hogy mindezek ellenére "a mérkőzést megtartották és főleg azért, hogy egyetlen halott és súlyos sérült sem volt".

A prefektus "őszinte sajnálatát" fejezte ki a brit és a spanyol szurkolóknak, és arra ösztönözte őket, hogy tegyenek panaszt a rendőri fellépések ellen. Ez hétfő óta interneten is megtehető a Franciaország londoni nagykövetségének honlapjáról letölthető nyomtatványon.

"A belbiztonsági erőknek nem volt feladatuk a jegyek ellenőrzése" a tömegközlekedési járművek kijáratánál, ahol az első vizsgálatok voltak - hívta fel a figyelmet a rendőri vezető, "a szervezők felelősségét" hangsúlyozva.

"A tömeges és késői érkezőkkel az ellenőrzés szétesett" a Párizs körüli regionális gyorsvasút, az RER D vonalának kijáratánál - ismerte el a rendőri vezető, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség nem rendelkezett pontos információkkal a Liverpool szurkolóiról.

Didier Lallement úgy vélte, hogy a könnygáz bevetése volt "az egyetlen rendőri eszköz a tömeg visszaszorítására". Elnézést kért "a jó szándékkal érkezett emberektől", akik szenvedtek a könnygáztól, de szerinte a rendfenntartás doktrínáját nem lehet megkérdőjelezni.

A párizsi arénában rendezett Real Madrid-Liverpool FC finálé csak több, mint félórás csúszással kezdődhetett el, miután a beléptetésnél tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018