eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Didier Reynders: "Csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez!"

Az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy meggyőzze az eddig kívül maradó tagországokat, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez az uniós költségvetés védelme érdekében - közölte az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Didier Reynders a tanácsülésre érkezve "nagyon hatékonynak" nevezte az Európai Ügyészség első éves munkáját, mivel - mint mondta - a hivatal nagy számban indított eljárást a legkülönbözőbb, az uniós költségvetést veszélyezetető ügyekben.

Az indított eljárások némelyike már az utolsó szakaszban jár, ami az ügyészség munkájának értékelése mellett lehetővé teszi az uniós költségvetésbe visszaáramló összegek számbavételét is - mondta. Az uniós bizottság figyeli a szabályozási feltételek megfelelő tagállami teljesítését, emellett megállapodásra törekszik azokkal a tagállamokkal is, amelyek nem részes felei az Európai Ügyészségnek - közölte.

Reynders végül kifejezte abbéli reményét, hogy idővel sikerül meggyőzni a még kívül lévő tagállamokat az Európai Ügyészség munkájához való csatlakozáshoz annak érdekében, hogy megvédhető maradjon az uniós költségvetés, valamint az annak részét képező, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő alap pénzeinek felhasználása.

Az uniós költségvetés védelme érdekében létrehozott Európai Ügyészség 2021. június 1-jén kezdte meg működését. Didier Reynders akkor azt monda: az új uniós szerv fő küldetése, hogy

"megvédje az uniós forrásokat a bűnözőktől".

Az Európai Ügyészség alaposan figyeli majd a helyreállítási alap programjainak végrehajtását, és ügyelni fog arra, hogy a forrásokat teljes mértékben a gazdaság válságból való kilábalásához használják fel.

Az Európai Ügyészség feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Nyomozásait és a vádhatósági eljárásait az Európai Bizottságtól, más uniós intézményektől és szervektől, valamint a tagállamoktól teljes mértékben függetlenül, de azokkal együttműködve folytatja.

Eddig 22 uniós tagállam csatlakozott a kezdeményezéshez, Magyarország nem vesz részt az együttműködésben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×