eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezleten a NATO-tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS POOL/YVES HERMAN / POOL

Venezuelai előrelépésről számolt be Antony Blinken

Jól haladnak a tárgyalások a kormány és az ellenzék között.

A venezuelai kormány és az ellenzéki tömörülés közötti tárgyalások sikerességéről biztosította Antony Blinken amerikai külügyminiszter Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt - tájékoztatott közleményben az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

Blinken leszögezte, Caracas és a Guaidó vezette, Egyesült Platform nevű ellenzéki szövetség között zajló megbeszélések "a demokrácia felé haladnak", s hangsúlyozta a demokratikus átmenet békés formáját, valamint a szabad és tisztességes választások mellett állt ki.

A latin-amerikai országban az ellenzék bojkottálta a 2018-as elnökválasztást és a 2020-as parlamenti választásokat is, mert csalással vádolta a kormánypártot.

Hétfőn ugyanakkor Washington részéről leszögezték, nem kívánják meghívni Venezuelát az amerikai állam- és kormányfők kilencedik, júniusra tervezett Los Angeles-i csúcstalálkozójára. A bejelentés szerint nem kap meghívást Kuba és Nicaragua sem, mégpedig azért, mert ezen országokban "sérül a demokrácia".

Egyelőre nem tudni, Guaidó kap-e meghívást a júniusi konferenciára, amelyen fő témakörként a nyugati félteke jövőjét járják körül, a fenntarthatóság, a rugalmas ellenállóképesség és az egyenlőség jegyében. Az Egyesült Államok másodszorra szervezi meg a konferenciát, először 1994-ben, Miamiban látta el a házigazda szerepét.

A venezuelai kormány és az ellenzék tavaly augusztusban állapodott meg a párbeszédről, ám Caracas októberben megszakította az egyeztetéseket, miután Alex Saab kolumbiai üzletembert, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli munkatársát, akit az amerikai igazságszolgáltatás pénzmosással vádol, a Zöld-foki szigeteken kiadták az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország szerint a 2013 óta hatalmon lévő Maduro csalással nyerte meg a 2018-as elnökválasztást, ezért szankciókkal ki akarták kényszeríteni távozását. Washington 2019-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Venezuelával, és - csaknem 50 másik országgal együtt - Guaidót ismerte el az ország ideiglenes elnökének.

Washington és Caracas viszonya mindazonáltal enyhült az ukrajnai háború kitörése óta, elemzők szerint az Egyesült Államok a közeledéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök elszigetelésére törekszik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×