eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Twitter/Bernt van Dongen

Ukrajnai háború – Moldova rendkívüli biztonsági értekezletet tart

Az oroszország által támogatott, Dél-Ukrajnával szomszédos szakadár régiójában történt robbantások miatt.

Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfőn több robbanás is történt az önhatalmúlag kikiáltott "Dnyeszter melléki Köztársaság" fővárosában, Tiraszpolban, ahol kézi páncéltörő gránátvetővel lőtték a belbiztonsági minisztérium épületét. A támadás során senki sem sebesült meg, ugyanakkor az incidens miatt Maia Sandu moldovai elnök összehívta az ország Legfelsőbb Biztonsági Tanácsát.

Kedden hajnalban pedig a híradások szerint robbanások rongáltak meg két rádiótornyot a szakadár területen. A szakadár terület belügyminisztériumának vezetője szerint Mayak faluban, Grigoriopol körzetében a két legerősebb rádióantenna üzemképtelenné vált. A rádiótorony személyzete vagy a helyi lakosok nem sérültek meg. A robbanások helyszíne az a rádió- és televízióközpont, amely még az 1960-as években épült, és egyike a szovjet korszak 14 rádióadó-központjának.

Az incidensek néhány nappal azután történtek, hogy egy orosz tábornok azt sugallta, Moszkva teljes mértékben át akarja venni az irányítást Dél-Ukrajna felett, és így Oroszországnak hozzáférést biztosít az általa támogatott moldovai szeparatista régióhoz.

A mintegy félmillió lakosú "Dnyeszter melléki Köztársaság", amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után kivált Moldovából. Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja. A térségben orosz "békefenntartók" is állomásoznak. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése márciusban azt mondta ki, hogy a Dnyeszter-mellék orosz megszállás alatt álló moldovai terület.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×