eur:
390.27
usd:
365.31
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Barbed wire stretched over rusty brackets mounted on a fence made of metal sheets against the backdrop of the red sunset sky.
Nyitókép: Aleksei Nikolaev/Getty Images

Kína a kényszermunka tiltásával "fizetett" egy uniós egyezményért

Ratifikálta a kínai parlament szerdán a kényszermunkát tiltó nemzetközi egyezményeket.

Pekinget azzal vádolják, hogy kényszermunkát alkalmaz a muzulmán többségű Hszincsiang-Ujgur tartományban. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kényszermunkára vonatkozó egyezményeinek a ratifikálása volt a feltétele annak, hogy az Európai Unió ratifikáljon egy Kínával 2020 végén a beruházásokról aláírt kétoldalú megállapodást.

Az Országos Népi Gyűlés (a kínai parlament) állandó bizottsága ratifikálta a kényszermunkáról szóló 1930. évi, illetve a kényszermunka megszüntetését elrendelő 1957. évi egyezményt - jelentette be a parlament a háromnapos ülésszak végén.

A ratifikálásra azután került sor, hogy ILO szakértői bizottsága februárban "mély aggodalmát" fejezte ki amiatt, ahogyan Kínában az etnikai és vallási kisebbségekkel bánnak, egyebek mellett Hszincsiang-Ujgur tartományban.

Emberi jogi szervezetek szerint legalább egymillió ujgurt és más muszlim etnikumok tagjait zárták be táborokba az északnyugat-kínai tartományban.

Peking azt állítja, hogy szakmai átnevelő táborokról van szó, amelyeknek célja, hogy eltántorítsák a lakóit a terrorizmus és a szeparatizmus gondolatától.

A téma a nemzetközi közösséget is foglalkoztatja. Az Egyesült Államokban olyan törvény lépett életbe 2021 decemberében, amely megtiltja a kínai ujgurok által kényszermunkában gyártott termékek vásárlását. Washington az ujgurok elleni népirtással vádolja Kínát. Peking határozottan tagadja ezt a vádat.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×