eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Francia elnökválasztás: ők tizenketten pályáznak az Élysée-palotába

Tizenketten versengenek a francia elnöki székért az államfőválasztás vasárnapi első fordulójában. Általános vélekedés szerint a legnagyobb eséllyel a hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron száll ismét ringbe, a meglepetést azonban teljességgel nem lehet kizárni.

Az elnökválasztás kétfordulós Franciaországban, a vasárnapi első menet után a második fordulót április 24-én tartják. A mostani tizenkettő helyett akkor azonban már csak az a két jelölt mérkőzik meg egymással, aki az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerezte.

A mostani tizenkét induló soknak számít, de mégsem rekord a francia elnökválasztások történetében.

A 2000-es évek elején ugyanis volt olyan forduló is, amikor tizenhat jelölt versengett az államfői tisztségért.

Második fordulóra a választási törvény szerint csak abban az esetben nem kerülne sor, ha bármelyik jelölt már az első fordulóban megszerezné az abszolú többséget, azaz a szavazatok több, mint ötven százalékát. Ez azomban az elnökválasztások történetében senkinek, még az ország leghíresebb államfőjének, Charles de Gaulle-nak sem sikerült.

A francia televíziók vasárnap este nyolc órakor ünnepélyesen – és egy időben – jelentik be az első exit poll-felmérések eredményeit, amelyek a múltban szinte mindig "bejöttek". Szakértők szerint a papírforma azt valószínűsíti, hogy a második fordulóba a Köztársasaság lendületben párt képviseletében Emmanuel Macron jelenlegi elnök és öt évvel ezelőtti ellenfele, a radikális jobboldalinak tartott Marine Le Pen jut be a Nemzeti Tömörülés "színeiben".

De – különös tekintettel a második helyen befutóra – meglepetést okozhat egy szélsőjobboldalinak, valamint egy szélsőbaloldalinak tartott jelölt.. Az első az elmúlt hónapokban mindenekelőtt a bevándorlókat célzó, rendkívül kemény francia identitáspolitikát hirdető és ennek köszönhetően népszerűségét erősen növelő Éric Zemmour. Pártjának neve, a Visszahódítás szinte önmagáért beszél. A másiik pedig az a Jean-Luc Mélanchon, aki a radikális balodalt képviselve az Engedetlen Franciaország párt vezetője.

A második helyen esetleg befutók között említik még az egykori elnök, Niicolas Sarközy korábbi pártja, ma a Köztársaságiak nevű párt képviseletében induló, centrista Valérie Pécresse-t, aki kampánya során mindenekelőtt azt hirdette, hogy Franciaország első női elnöke szeretne lenni.

Macron mellett ők négyen azok, akik 10 százalék feletti eredményre számíthatnak.

A többi jelölt közül említést érdemel még a szocialista párti Anne Hidalgo, Párizs főpoligámestere és Yannick Jadot, a Zöldek képviselője. Mindketten a mérsékelt baloldal képviselői, és egyaránt csak 2 százalék körüli eredményre számíthatnak.

A két "győztes" szempontjából ugyanakkor meghatározó lehet, hogy a kiesettek híveiket melyik második fordulós jelölt támogatására szólítják fel.

A legutóbbi felmérések szerint Emmanuel Macron támogatottsága 27 százalékos, őt követi Marine Le Pen 21, Jéan-Luc Melanchon 15, Zemmour és Pécresse 10-10 százalékkal.

A legutóbbi, 2017-ben tartott elnökválasztást a második fordulóban jelentős fölénnyel Emmanuel Macron nyerte, csaknem dupla annyi szavazatot szerezve, mint Marine Le Pen. Macron hivatalát 2017. május 14-én foglalta el.

Az 1962-es francia elnökválasztási népszavazás óta az elnököt közvetlenül választják a francia szavazók. 2000-ben ugyancsak népszavazáson döntöttek arról hogy a korábbi hét évről ötre rövidítik az elnöki terminust. Az új szabály szerinti első választást 2002-ben tartották, ekkor a korábban hét évig elnöklő Jacques Chiracot már csak öt évre választották újra. Egy személy ugyanakkor nem tölthet be kettőnél több elnöki ciklust.

A francia államfőnek jelentős a befolyása és egyben a tekintélye is, az elnöki tisztség a legrangosabb pozíció Franciaországban. A többi között részt vesz a kormányüléseken, és ő a hadsereg főparancsnoka is. Válság esetén pedig rendkívüli jogok illetik meg.

A 12 jelölt

  • Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés)
  • Éric Zemmour (Visszahódítás)
  • Nicolas Dupont-Aignan (Talpra, Franciaország)
  • Valérie Pécresse (Köztársaságiak)
  • Emmanuel Macron (Köztársaság lendületben),
  • Anne Hidalgo (Szocialista Párt)
  • Yannick Jadot (Zöldek)
  • Jean-Luc Mélenchon (Engedetlen Franciaország)
  • Fabien Roussel (Francia Kommunista Párt)
  • Jean Lassalle (Ellenállunk
  • Nathalie Arthaud (Munkásharc)
  • Philippe Poutou (Új Antikapitalista Párt).
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×