eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Törökország vállalná Ukrajna biztonságának szavatolását

A török elnök azt is közölte, hogy ismét ajánlatot fog tenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadására.

Törökország elvben kész arra, hogy garanciavállaló országként lépjen fel Ukrajna mellett, de egy ilyen formátum részleteit még ki kell dolgozni - idézte a Reuters alapján a Portfolio Recep Tayyip Erdogan elnököt.

Törökország NATO-tagként, Ukrajnával és Oroszországgal a Fekete-tengeren egyaránt határos országként ajánlotta fel korábban, hogy közvetít a konfliktusban, miután mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol. A keddi orosz-ukrán tárgyalási forduló is ott zajlott, és ezen az ukrán delegáció tagjai egy írásos dokumentumot adtak át az oroszoknak arról, milyen követeléseik-javaslataik vannak. Ebben szerepelt, hogy több ország közösen garantálja a békekötés után Ukrajna biztonságát, és ezen országok között szerepelt Törökország is.

Recep Tayyip Erdogan elnök csütörtökön egy Üzbegisztánból induló repülőjáraton beszélt, és azt mondta, hogy az isztambuli tárgyalások az ukrán írásbeli javaslattal

"jelentős lendületet" adtak a folyamatnak.

Hozzátette, hogy ismét ajánlatot fog tenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadására.

"Ami a garanciavállalás kérdését illeti, mi lehetünk az Ukrajna biztonságát szavatoló garanciavállaló országok egyike, erre elvben készen állunk, de természetesen ennek részleteit még ki kell dolgozni" - mondta az NTV televízió híradása szerint.

Ukrán politikai vezetők több ízben kifejtették: Kijev csakis azzal a feltétellel hajlandó lemondani a NATO-csatlakozási törekvésről és választani a semlegességet - amelyet Moszkva követel -, ha hatékony garanciákat kap nyugati államoktól arra vonatkozóan, hogy bármilyen, Ukrajna elleni támadás esetén biztosítanak neki minden szükségest a védekezéshez, beleértve fegyvereket és a légtér lezárását is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×