eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Genf, 2018. április 3.António Guterres ENSZ-főtitkár a háború dúlta Jemen megsegítésére összehívott adományozói konferencián, a világszervezet európai székházában, Genfben 2018. április 3-án. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

ENSZ-főtitkár: ez a háború abszurd, nem lehet megnyerni

Sehová sem vezető konfliktusnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni háborúját António Guterres.

Ideje véget vetni az Ukrajnában zajló abszurd háborúnak, mert a konfliktus sehova sem vezet, az ukránok pedig a földi poklot élik át - jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár.

"A háború folytatása Ukrajnában erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag védhetetlen és katonailag értelmetlen" - szögezte le a portugál politikus újságírók előtt New Yorkban.

"Ha Mariupol el is esik,

Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra elfoglalni.

Ezt a háborút nem lehet megnyerni. Előbb vagy utóbb a harcmezőről a békeasztalhoz kell áthelyeződnie" - hangoztatta az ENSZ főtitkár. Az Azovi-tenger partján fekvő város tanácsa kedden úgy fogalmazott, hogy az orosz haderő "halott föld hamvaiba" bombázza a várost.

"Véget kell vetni ennek az abszurd háborúnak" - nyomatékosította az ENSZ főtitkára.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát. Vlagyimir Putyin elnök "különleges katonai művelet" végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, miután Moszkva elismerte a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságok" függetlenségét, és azok segítséget kértek tőle. Az orosz elnök azt állítja, hogy nem célja Ukrajna megszállása, de demilitarizálni és "nácitlanítani" szeretné a szomszédos országot.

Az ENSZ szerint a harcok miatt már 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát Ukrajnában. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy válogatás nélkül tüzel polgári célpontokra is, amit a moszkvai vezetés visszautasít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×