INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

alekszej navalnij

fegyház

moszkva

bíróság

POKROV, RUSSIA - FEBRUARY 21:  (RUSSIA OUT) Russian opposition politician Alexei Navalny seen on the TV screen at the press room during the trial at the Penal Colony Number 2 on Ferburary 21, 2022 in Pokrov, Vladimir region, Russia. A new trial against Russian opposition leader and Kremlin critic Alexei Navalny started last week. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Bűnösnek találta Navalnijt egy moszkvai bíróság – tizenhárom évet is kaphat

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Bűnösnek mondta ki csalás és egy bíró megsértése vádjában egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a pokrovi börtönben megtartott, kihelyezett ítélethirdetésen.

Az ügyészség 13 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte. A büntetés mértékét a várakozások szerint még kedden ki fogják hirdetni.

Navalnij mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát. A pert jogvédő szervezetek és a vádlott támogatói politikai indíttatásúnak tartják.

A tárgyaláson két esetet egyesítettek. Az első eljárást azon a címen indították Navalnij ellen, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon több mint 1,9 milliárd forintnyi) kampányadományt, noha tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől. Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 1,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el. Az ügynek négy adományozó a károsultja.

A második ügyet egy ügyésznek és egy tanúnak az „igazságszolgáltatás tekintélyét sértő” sértegetése címén indították. Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást, amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (csaknem 2,8 millió forintra) megbírságolták.

A tárgyalást abban börtönben rendezték meg, amelyben Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti, amelyet szintén gazdasági bűncselekmény (az úgynevezett Yves Rocher-ügy) miatt szabtak ki rá. Navalnij és társai ellen szélsőséges közösség létrehozása címén is eljárás indult.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018