eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Twitter/zelenskiy_official

Volodimir Zelenszkij a légtérzár helyett légvédelmi rendszereket és egy új védelmi szövetséget kért

Az ukrán elnök szerdán az amerikai kongresszushoz videóhívás révén intézett beszédet.

Megfogalmazása szerint ezt alternatív megoldásként kéri Ukrajna, hogy maga zárhassa le légterét az orosz rakétacsapások elől. Eddig Ukrajna nyugati szövetségeseitől követelte az ukrán légtér lezárását, és ezt most is megismételte, de hozzátette: ha ez túl nagy kérés, akkor legalább légvédelmi rendszert kaphasson.

"Önök tudják, milyen védelmi rendszerekre van szükségünk. SZ-300-as és hasonló rendszerekre. Tudják, mennyi múlik a harcban a légtérhasználaton" - hangoztatta Zelenszkij. Emellett repülőgépeket is kért, amelyek - szavai szerint - segíthetnek a védekezésben "Ukrajnának, és egyben Európának is".

Az elnök kijelentette, hogy Oroszország több ezer ember számára a "halál forrásává" változtatta az ukrán égboltot. "Az orosz csapatok már mintegy ezer rakétát lőttek ki Ukrajnára. Számtalan bombát. Drónokat használnak a pontosabb célzáshoz. Ez olyan terror, amelyet Európa nyolcvan éve nem élt meg" - hangoztatta.

Kijelentette, hogy az oroszok nemcsak Ukrajnát támadták meg, hanem a demokratikus alapjogokat, az emberek szabadsághoz és békés élethez való jogát.

Zelenszkij ezen kívül megköszönte az amerikaiak és külön Joe Biden elnök eddigi segítségét, és további szankciók bevezetésére kérte az Egyesült Államokat Oroszországgal szemben.

Mindemellett

azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy hozzon létre új szövetséget a békéért, olyat, amely 24 órán belül minden szükséges segítséget képes megadni.

"Február 24-én kezdődött az Ukrajna elleni teljes körű orosz támadás. Az lett volna igazságos, ha egyetlen nap alatt véget ért volna. 24 óra alatt. Úgy, hogy a gonoszt azonnal megbüntetik. Ma a világnak nincsenek ilyen eszközei" - mutatott rá az ukrán államfő.

Hangsúlyozta, hogy "a múlt háborúi arra ösztönözték az elődöket", hogy olyan intézményeket hozzanak létre, amelyeknek meg kell védeniük az embereket a háborútól. Szavai szerint viszont ezek az intézmények nem működnek. "Ezért új intézményekre, új szövetségekre van szükség. És mi ilyet kínálunk" - mondta.

Kifejtette, hogy olyan egyesülés létrehozását javasolja, amelynek elnevezése lehetne: "U-24, Egyesülés a békéért". Ez szerinte "olyan felelős államok uniója lenne, amelyek rendelkeznek erővel és lelkiismerettel a konfliktusok azonnali megállításához". Hozzátette, hogy az egyesülésnek minden szükséges segítséget 24 órán belül biztosítania kellene egy megtámadott országnak, beleértve fegyvereket, szankciókat és humanitárius, politikai és pénzügyi támogatást. Megjegyezte, hogy egy ilyen szövetség segítséget nyújthatna a szenvedőknek természeti vagy ember okozta katasztrófák, humanitárius válság, illetve járványok esetén is.

A Fox News összefoglalója szerint érzelmes beszédet mondott az ukrán elnök, Churchill- és Martin Luther King-idézetekkel, Pearl Harbor és szeptember 11. megidézésével, valamint az ukrajnai háború pusztítását bemutató videóval - írta a hirado.hu.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×