eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd 2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré negyven ország pénzügyi összefogásával. A műszaki csúcsteljesítménynek számító, 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, félhenger formájú acélszarkofág 2 milliárd euróba került. Az észak-ukrajnai erőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás volt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Nem tudni semmit arról, mi van most Csernobillal

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sincs információja az ukrán vezetésnek.

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdai nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott.

Arról, hogy Csernobilban nem tudják hűteni a kiégett fűtőanyagot, az Energoatom állami atomipari vállalat számolt be. Az energiaellátás helyreállítása mindaddig nem lehetséges, amíg ott az orosz erők vannak, és a környéken folynak a harcok - közölte a cég.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt. A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van ott, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén maradjon.

Csernobilban, az 1986-os, a világot megrázó leolvadás helyszínén még mindig tárolnak radioaktív hulladékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×