eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rohamrendőrök barikádot emeltek egy utcán, hogy feltartóztassák a tüntetőket Almati központjában 2022. január 5-én. A kazahsztáni tiltakozások január 2-án kezdődtek Zsanaozen városban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett.
Nyitókép: MTI/EPA

Rengeteg halottja van a kazahsztáni zavargásoknak

Nem javul a helyzet az országban, a tüntetők és a rendvédelmi erők tagiai közül is többen meghaltak. Több repülőtér is megbénult. Átmenetileg központilag szabályozzák az üzemanyagok árát.

A kazah rendvédelmi szervek 13 tagja meghalt, és 353 megsebesült Almatiban a tüntetőkkel lezajlott összecsapásokban – közölte a Habar-24 tévécsatorna a városi parancsnokságra hivatkozva. Az egyik halottat lefejezték.

A tüntetők közül több tucatnyian haltak meg. A városháza előtti téren heves tűzharc zajlott a katonaság és felfegyverzett tiltakozók között. Éjszaka közigazgatási épületeket és az almati rendőrkapitányságot támadták meg, majd körülvettek két klinikai kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kedden este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. Másnap kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt.

Az elnök a helyi biztonsági tanács egyik ülésén a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és bejelentette, kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető "terrorveszély" ellen. Nem sokkal később meg is érkeztek a katonai repülőgépekkel az orosz légideszant csapatok.

A kirgiz államfő sajtótitkára ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a kirgiz hadsereg tagjai a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete békefenntartó missziójának részeként csak a stratégiai létesítményeket védhetik, harci tevékenységben nem vesznek részt. A kirgiz képviselők csütörtökön határozatképtelenség miatt ugyanakkor nem dönthettek, mert elnapolták a rendkívüli ülést, ahol megvitatták volna a katonák Kazahsztánba küldését.

Almati, 2022. január 6.
Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én. A rendőrök könnygázgránátokkal igyekeztek útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját. A kazahsztáni tiltakozások január 2-án kezdődtek Zsanaozen városban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett.
MTI/AP/Yan Blagov
Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták MTI/AP/Yan Blagov

A brit Guardiannek az egyik tüntető így nyilatkozott: "Nézze,

mindannyiunkra lőttek. Még a kabátomon is látszik. Miközben egyikünk sem akar megölni senkit.

Kérem, jöjjenek ide, és győződjenek meg a saját szemükkel. Meg akarjuk mutatni egy új ország arcát. "

A tüntetők még szerdán elfoglalták Almati repülőterét, de nem nyitott ki Aktobe és Aktau repülőtere sem.

A tiltakozások január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részében, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Csütörtökön döntöttek arról, hogy átmenetileg, 180 napra központilag szabályozzák a benzin, a gázolaj és az autógáz (LPG) árát. A járművek tankolására szolgáló LPG esetében, az LPG literenkénti ára 50-75 tenge (40 tenge=10 amerikai cent) között változik majd régiónként. Kazahsztánban a járműpark egy jelentős része LPG üzemű. Az AI-80 osztályú benzinfajta esetében literenként 89 tenge, az AI-92 és AI-93 osztályú benzinnél 182 tenge, az AI-95 osztálynál pedig 215 tenge literenkénti maximális árat állapítottak meg. A gázolaj kiskereskedelmi maximális árait szintén régiónként határozzák meg: 230 tenge és 260 tenge között literenként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×