eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: YouTube/Blue Origin

Újabb különleges személy jutott el az űrbe a Blue Originnel - videó

Az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari vállalata szombaton ismét rövid űrutazásra vitt turistákat. Az automatizált, újrahasznosítható űrkapszula utasaival visszatért, a texasi sivatagban ért földet.

A hat embert a New Shepard rakétarendszer szállította, 106 kilométeres magasságig emelkedtek. (A legáltalánosabban elfogadott határvonal a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség által meghatározott 100 kilométeres magasság, a Kármán-vonal.)

Hatvan évvel Alan Shepard történelmi űrutazása után a világűrt megjárt első amerikai űrhajós legidősebb lánya, Laura Shepard Churchley is részt vett a Blue Origin űrutazásán.

Az űrturisztikai vállalat harmadik turistaűrhajója hat utassal a fedélzetén emelkedett a magasba. Laura Shepard Churchley a tulajdonos vendégeként vehet részt az űrutazáson, akárcsak Michael Strahan televíziós műsorvezető, a Good Morning America egyik házigazdája, az amerikai futball egyik hajdani csillaga. Rajtuk kívül négy fizető utas volt: Dylan Taylor és Evan Dick üzletember, valamint egy apa és fia páros, Lane és Cameron Bess.

Nem közölték, mennyit fizettek a túráért.

Az apjáról elnevezett New Shepard űrhajó utasaként Laura Shepard Churchley öt perccel kevesebbet töltött az űrben, mint édesapja, aki a második emberként és az első amerikaiként járt az űrben 1961. május 5-én, 23 nappal a szovjet Jurij Gagarin történelmi űrutazása után. Alan Shepard 1971-ben ötödikként a világon és a legidősebbként eljutott a Holdra is egy Apollo-űrhajó fedélzetén.

A New Shepard utasai megtapasztalták a súlytalanságot.

A Van Horn-i indító és landolóbázisra a felszálláshoz Bezos is kikísérte őket.

A Blue Origin már két turistaűrhajót küldött a magasba Texasból, mindegyik út körülbelül tíz percig tartott. Az első júliusban történt, amikor maga a tulajdonos, Bezos, valamint testvére, Mark, egy 82 éves korábbi amerikai pilóta és egy 18 éves holland fiú utazott a fedélzeten.

A második járatot októberben indították, a fedélzeten William Shatner 90 éves kanadai színésszel, aki az eredeti Star Trek Kirk kapitányaként lett világhírű, társai Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mérnöke, Glen de Vries üzletember, valamint Audrey Powers, a Blue Origin igazgatóhelyettese voltak.

A harmadik utat eredetileg csütörtökre tervezték, de az erős szél miatt szombatra halasztották.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×