eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
BUCHAREST, ROMANIA - NOVEMBER 08: Medical staff attend to COVID-19 patients inside the mobile ICU of the Institute of Pneumophysiology Marius Nasta, on November 8, 2021 in Bucharest, Romania. With Covid-19 cases starting to decrease, Romania is still seeing high rates of infection and deaths, having over 1,800 patients in ICU across the country. More than 50,000 people have died so far due to Covid-19 since the start of the pandemic in the country of almost 20 million.(Photo by Andreea Campeanu/Getty Images)
Nyitókép: Andreea Campeanu/Getty Images

Romániában naponta egy falunyi ember hal bele a koronavírusba

A román és a bolgár halottasházak is szinte tele vannak, 34 és 23 százalékos oltottsági arány mellett a delta variáns tarol mindkét országban.

Babona, bizalmatlanság és tévhitek miatt Európa legalacsonyabb átoltottsága jellemzi a két országot, ahol a koronavírus halálozási aránya a legmagasabb az európai uniós tagállamok közül.

"Romániában minden nap eltűnik egy falu. Mi lesz egy hét vagy egy hónap múlva? Egy nagyobb településnyi ember hal meg? Vagy egy városnyi? Hol állunk meg?" – tette fel a kérdést a héten Catalin Cirstoiu, a bukaresti egyetemi sürgősségi kórház vezetője, ahol a halottasház zsúfolásig tele van koronavírusos áldozatokkal.

Oltás lenne elég

Miközben az új fertőzések száma csökkenni kezdett, Bulgária az eddigi legmagasabb napi halálozási adatokat jelentette a héten a The Guardian cikke szerint. Az egymillió lakosra jutó halálesetek hétnapos gördülő átlaga elérte a 22,8-at, szemben a 3,1-es uniós átlaggal.

Romániában az OurWorldInData adatai szerint a napi átlagos halálozási arány a múlt héten elérte az egymillió lakosra vetített 23,7-et, azóta azonban 21-re csökkent, ami még mindig több mint harmincszorosa a portugál, francia vagy spanyol adatoknak.

Vakcinája van bőven mind a két országnak, ennek ellenére sem sikerült elmozdulniuk az alacsony átoltottsági arányszámoktól:

Bulgária 23,04 százalékos. Románia 34,5 százalékos arányt jegyezhet fel.

Az uniós átlag eközben 65,2 százalék, de vannak olyan államok is, ahol 70, sőt, akár 80 százalék fölötti az oltást felvettek aránya.

Átoltottsági arányok az EU-ban az OurWorldInData alapján
Átoltottsági arányok az EU-ban az OurWorldInData alapján

Az oltatlanok nagy árat fizetnek

Mindkét országban az oltatlanokat érinti a legjobban a járvány: Bulgáriában egy intenzív osztályon tíz ápoltból kilenc meghal, az oltottak aránya köztük elhanyagolható.

A koronavírus halálos áldozatainak napi száma Romániában a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján
A koronavírus halálos áldozatainak napi száma Romániában a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján

Romániában, ahol már esti kijárási korlátozást is életbe léptettek a helyzet súlyossága miatt, plázákba, edzőtermekbe és mozikba csak oltottsági státusz igazolásával lehet belépni. A halálos áldozatok közt az oltatlanok aránya 90 százalékos, 85 százalék pedig 65 év fölötti, de húsz-huszonöt év közti oltatlanok is belehalnak a fertőzésbe.A koronavírus halálos áldozatainak napi száma Bulgáriában a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján

A koronavírus halálos áldozatainak napi száma Bulgáriában a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×