eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pixabay

Rengetegen vártak az USA-ba való beutazásra - de néhányan hoppon maradtak

Hétfőtől feltételekkel ugyan, de megnyitotta határait a beoltott külföldiek előtt az Egyesült Államok. Aki mehet, az hosszú sorokra számítson.

Joe Biden amerikai elnök november 25-én írta alá azt a rendeletet, amely november 8-tól hatályon kívül helyezte a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó, a koronavírus járvány miatt több mint 18 hónapja - 2020 márciusa óta - érvényben lévő beutazási korlátozásokat.

A szabályok most a következők:

  • A repülőn érkező beutazóknak még utazásuk megkezdésekor fel kell mutatniuk a koronavírus elleni oltásuk igazolását és az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét. A légitársaságok ellenőrzik, hogy az utolsó adag vakcinát az utazás dátumánál legalább két héttel korábban megkapta-e az Amerikába tartó utas.
  • Karanténkötelezettség nem lesz érvényben.
  • Az elfogadott oltások listája: az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Moderna, a Pfizer/BioNTech, a Sinopharm és a Sinovac (a WHO sürgősségi felhasználási listáján szereplők).
  • A 18 év alatti gyermekek, valamint bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek mentesülnek az új oltási követelmények alól, de a repülőgép indulása előtti 24 órában készült negatív koronavírus-teszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

Ez azt jelenti, hogy a Szputnyik V-vel oltottaknak egyelőre esélyük sincs beutazni. Igaz, október elején kiderült, hogy a WHO újrakezdheti a Szputnyik V engedélyeztetési eljárását, és orosz bejelentés szerint már csak a papírmunka van hátra, a WHO oldaláról azonban nem érkezett információ.

A 24.hu tudósítása szerint Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke azt mondta, rengetegen vártak rá, hogy beutazzanak az USA-ba, amit az orosz oltás miatt nem tehetnek.

  • A Szputnyik V-t a világon mintegy 70 országban használják.
  • Magyarországon csaknem egymillióan kapták meg.
  • Az EU tagállamok közül még Szlovákia oltott vele, de csak 20 ezer embert.

A nyitás hatására az európai és amerikai légitársaságok is jelentősen növelték a transzatlanti járataik számát, a Lufthansa, az Air France-KLM és az International Airlines Group (IAG), illetve a Delta, a United és az American Airlines is bővítette a kínálatot - írta az Airportal.hu. Mindegyik cég foglalásai a nyitás bejelentése után a többszörösükre emelkedtek, jelentések szerint az első hetekben a legtöbb járat a járvány előttihez közeli foglaltsággal közlekedik majd.

A hirtelen megugró forgalom miatt azonban jelentős sorokra kell számítani az első időszakban a repülőtereken,

főleg az Egyesült Államokban, ahol a beléptetés a járvány előtt is hosszadalmas folyamat volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×