eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

ENSZ-jelentés a CO2-vállalásokról: ez így nem lesz elég

Még arra sem, hogy a 2015-ös párizsi célt elérje a világ. Kemény szavak.

A nemzetközi közösségnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legújabb vállalásai messze nem elegendőek a 2015-ös párizsi klímamegállapodás céljainak teljesítéséhez - derül ki az ENSZ által kedden, a glasgow-i ENSZ-klímakonferencia (COP26) kezdete előtt ismertetett jelentésből.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) számításai szerint az egyes országok által tett vállalások mindössze 7,5 százalékos csökkenést eredményeznek az üvegházhatású gázok kibocsátásában 2030-ra. Ahhoz, hogy sikerüljön 1,5 Celsius-fokon belül tartani a globális hőmérsékletemelkedés mértékét, arra lenne szükség, hogy 55 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, de még a 2 Celsius-fokos cél eléréséhez is 30 százalékos csökkenésre lenne szükség.

Jelenleg a világ 2,7 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel néz szembe az évszázad végéig - közölte az UNEP.

A jelentés szerint ez a folyamat még megelőzhető lenne abban az esetben, ha számos nagyobb ország elkötelezné magát a klímasemlegesség mellett. Az ilyen kötelezettségvállalások teljes körű végrehajtása esetén a globális felmelegedés mértékét 0,5 Celsius-fokra lehetne csökkenteni - teszik hozzá.

A beszámoló szerint azonban a vállalások, amelyeket egyes országok tettek, homályosak, jobb megfogalmazásra szorulnak.

Az ENSZ október 31. és november 12. között Glasgow-ban tartja meg a COP26 klímakonferenciát, amelyen a tervek szerint megvitatják: miként érhető el a párizsi megállapodásban szereplő legfeljebb 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésre vonatkozó célkitűzés megvalósítása. Ehhez - mint azt az UNEP hangsúlyozta - minden országnak cselekvési tervet kell kidolgoznia. Számos ország azonban még nem fogalmazott meg ambiciózus célokat, vagy célkitűzéseik elégtelenek.

"Az éghajlatváltozás immár nem jövőbeni, hanem jelenlegi probléma" - mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője. "Annak érdekében, hogy még lehetőségünk legyen 1,5 Celsius-fokban korlátozni a globális felmelegedést, nyolc évünk van arra, hogy csaknem a felére csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását; nyolc évünk van arra, hogy elkészítsük a terveket, irányelveket vezessünk be, végrehajtsuk őket, és végül csökkentsük a kibocsátást" - hangsúlyozta. "Az óra hangosan ketyeg" - fogalmazott.

Hasonló megjegyzéseket tett hétfőn Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára is. "Még csak a közelében sem vagyunk annak, ahol a tudomány szerint lennünk kellene" - fogalmazott.

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2, de inkább 1,5 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×